Aktualno OG sada Ogulin

Potpisan ugovor za projekt “Zaželi II – Grad Ogulin” u vrijednosti 2,3 milijuna kuna

U Gradskoj knjižnici i čitaonici gradonačelnik Dalibor Domitrović danas je potpisao ugovor za projekt “Zaželi II – Grad Ogulin” vrijednosti 2.300.400,00kn.

Grad Ogulin prijavio je navedeni projekt na inicijativu zamjenika gradonačelnika Nevena Ivoševića i gradskog vijećnika Nevena Vujnovića, koji je ujedno bio i član projektnog tima koji je izradio i prijavio navedeni projekt, uz pomoć i podršku zapsolenika gradske uprave, Nikoline Zrnić i Mladena Stipetića.

Kao obavezni partneri u projektu sudjeluju Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured u Karlovcu i Centar za socijalnu skrb Ogulin.
Projekt je u 100% iznosu financiran sredstvima Europske unije (85%) i Državnog proračuna RH (15%), bez udjela Grada Ogulina. Cilj projekta je omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada žena pripadnica ranjivih skupina kroz osnaživanje i unapređenje radnog potencijala teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja. Žene iz ciljane skupine zapošljavaju se u svrhu potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju. Projektom će žene steći dodatno obrazovanje po programima Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, kako bi se olakšalo zaposlenje nakon završetka projekta.
Projektom će na 12 mjeseci biti zaposleno 25 žena iz ciljane skupine što će uz voditelja projekta, koordinatora i asistenta činiti ukupni broj od 28 zaposlenih na projektu. Žene će tijekom projekta voditi brigu o minimalno 160 starijih korisnika projekta kroz pomoć u kući, pomoć u dostavi namirnica, brigu o higijeni, odlazak liječniku, pružanje podrške kroz razgovore i druženje, te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima i slično, a svaki korisnik će dobiti i mjesečni paket higijenskih potrepština i sredstava za održavanje higijene u kući.
Projekt se je pokazao kao potreba zbog velikog broja starijih ljudi u staračkim domaćinstvima u ruralnim područjima o kojima nema tko voditi svakodnevnu brigu, iz razloga što su njihova djeca otišla “trbuhom za kruhom”, a ujedno će se povećati zaposlenost na području grada Ogulina.