Aktualno Županija

Prvi prirodni porod COVID trudnice u karlovačkoj bolnici: Mama i beba su dobro, danas idu kući

Porod obavljen jučer u 00,35 sati u posebnom dijelu rodilišta, prilagođenom za COVID pozitivne trudnice
U karlovačkom rodilištu uspješno je porođena COVID pozitivna trudnica. Potvrdio je ta Radio Mrežnicu šef službe dr. Željko Štajcer koji je i sam bio u timu koji je porodio zdravu djevojčicu.

-Jučer u ponoć i 35 minuta, dakle u noći s 28. na 29. porodili smo jednu COVID pozitivnu trudnicu. Porod je protekao potpuno uredu, izvrsno zapravo. Porodili smo zdravu djevojčicu.

To je prvi takav porod u karlovačkoj bolnici, naglašava.

-Imali smo malo cijelu akciju u kojoj smo morali biti cijelo vrijeme u zaštitnim odijelima, ali sve je dobro prošlo. U našoj bolnici ovo je prvi normalni porod inače smo 21. travnja imali prvu COVID pozitivnu trudnicu u Hrvatskoj koju smo porodili carskim rezom, podsjeća dr. Štajcer.

Beba nije COVID pozitivna
Majka i beba su dobro. Smještene su u izolaciju u donjoj bolnici gdje o njima osim infektologa brinu i djelatnici s ginekologije i neonatologije. I već danas njih dvije idu kući.

-Beba nije pozitivna.

Novopečena majka, kojoj ovo nije prvo dijete, je bez simptoma bolesti, ističe dr. Štajcer. No, još su dvije COVID pozitivne trudnice blizu poroda, a karlovačka bolnica je spremna i za njihov dolazak.

-Jedna je malo manja trudnoća i ona će vjerojatno do samog poroda biti veći negativna, a druga gospođa je na kraju trudnoće. Ona može roditi danas, ali i za tjedan, dva kad će već možda biti i negativna. Sve ovisi o tome kada će dobiti trudove, pojašnjava dr. Štajcer.

Sve što rade u vrijeme COVID pandemije karlovački liječnici pomno bilježe, a svoja iskustva i nalaze s COVID pozitivnim majkama podijelit će s kolegama s klinike.

-Tako ćemo dobiti širu sliku o tome kako je u trudnoćama kod COVID pozitivnih majki.(radio-mreznica)