Aktualno OG sada Ogulin

Razgovarali smo s novom predsjednicom SKD-a Prosvjeta Pododbora Ogulin Dušankom Jančić Mendeš

Prilikom nedavne književne večeri u Gradskoj knjižnici i čitaonici, imali smo prigodu čuti da je Dušanka Jančić Mendeš nova predsjednica SKD-a Prosvjeta Pododbora Ogulin. Bio je to povod za razgovor s ovom mladom Ogulinkom, koja je imala volju preuzeti dužnost predsjednice.

1. Koliko dugo u Ogulinu djeluje SKD Prosvjeta?

SKD Prosvjeta pododbor Ogulin osnovan je 27.6.2005. godine. Kroz 15- ak godina postojanja SKD Prosvjeta organiziralo je nekoliko likovnih kolonija, nekoliko književnih večeri, brojna putovanja i nastupe folklorne sekcije, kako unutar Hrvatske, tako i u inozemstvu. Svake godine organizirane su godišnjice rada, a posebno pamtimo gostovanje prijatelja  iz AKUD Sonja Marinković iz Novog Sada. Imala sam čast da kao aktivni član budem dijelom velikog broja ovih događanja.

2. Tko  je do sada vodio Prosvjetu, tko je bio predsjednik?

Kroz pododbor SKD Prosvjete u Ogulinu prošao je veliki broj članova, a od 2005. godine bila su ukupno tri predsjednika Pododbora. Svi predsjednici bili su aktivni članovi Društva. Ja sam od nedavno četvrta predsjednica Pododbora, iako sam aktivna u radu SKD Prosvjete  od samih početaka u Ogulinu.

3. Kad je rad „zamro“ i zašto?

Rad SKD Prosvjete pododbor Ogulin počeo je sa gašenjem početkom 2019. osnivanjem drugog kulturno umjetničkog društva u Ogulinu i nastupanjem članova folklorne sekcije pod imenom novoosnovanog društva. Rad Pododbora službeno je ugašen 14.05.2019. godine kada je Glavni odbor SKD Prosvjeta raspustio pododbor zbog neodržavanja skupštine u 2018. godini i određenih nepravilnosti u poslovanju. Stvarni pad u radu Pododbora počeo je smjenjivanjem rukovodstva SKD Prosvjeta na državnoj razini,  zbog dovođenja društva u težak financijski položaj i velike dugove. Nažalost, smjena rukovodstva odrazila se  negativno i na ogulinski pododbor.

4. Kada je bila skupština? Tko je osim vas izabran u ostala tijela?

Izvanredna skupština je bila 11.09.2020. godine na kojoj je donesena odluka o novom rukovodstvu Prosvjete. Na skupštini je bio prisutan i generalni sekretar Društva Slobodan Živković. Velika većina prisutnih članova ostavila je neizbrisiv trag u radu pododbora od njegovog osnivanja, te ih je povela želja za oživljavanjem pododbora za koji ih vežu brojna lijepa događanja. Za predsjednicu sam jednoglasno izabrana ja, a zamjenica mi je Petra Perić. Sekretar je Nevena Grba. Članovi predsjedništva, uz nas,  još su i Siniša Jaković i Mirjana Vukadinović. Oni koji prate rad Prosvjete u Ogulinu vide da su četiri člana predsjedništva dugogodišnji članovi folklorne sekcije.

5. Kakvi su vam planovi za dalje?

Naši planovi za budućnost su veliki, ali sadašnja epidemiološka situacija ograničava nas u aktivnostima. U vrijeme trajanja korona virusa ograničeni smo u organiziranju događaja, pa smo imali ograničenja i u prošlotjednoj organizaciji književne večeri. Interes posjetitelja je bio veći, ali nažalost, nismo smjeli pustiti veći broj posjetitelja u dvoranu. Plan je u narednom periodu organizacija jedne likovne kolonije, koja je tradicionalna u našem pododboru, naravno gledajući epidemiološku situaciju. Druge godine u planu je organizacija nekoliko događaja, a planiran je i nastavak rada folklorne sekcije, otvaranje biblioteke u Ogulinu i posebnu pažnju posvetit ćemo našim najmlađima, s obzirom je naša generacija rasadnik mladih folkloraša u Društvu. SKD Prosvjeta u Ogulinu ima veliki fundus knjiga i cilj nam je dati ih na korištenje članstvu. Nadam se da ćemo možda već iduće godine u Ogulinu proslaviti 16. godišnjicu rada, po uzoru na godišnjice prije nekoliko godina.
Naše društvo otvoreno je za prijem novih kvalitetnih članova koji će dati i neke nove ideje u radu i pomoći u organizaciji kako manifestacija, tako i svakodnevnog rada društva, a u cilju promidžbe i predstavljanja kulture i tradicije Srba našeg podneblja.