Aktualno Županija

Karlovac dobiva moderno sklonište za žrtve obiteljskog nasilja – Grad kupio zgradu, Ženska grupa Korak kreće u uređenje i opremanje

nasilje

Karlovac će najkasnije do svibnja 2022. imati moderno uređeno tajno sklonište za djecu i žene žrtve obiteljskog nasilja.

Bit će to zajednički realiziran projekt Grada, koji je kupio nekretninu i Koraka, koji je iz EU fondova osigurao novac za njeno uređenje.Ovo sadašnje ne udovoljava svim potrebama i u državnoj je nekretnini, koja će dobiti drugu namjenu, dok će buduće, osim zajedničkih prostorija, imati i apartmane pa će obitelji, majke i djeca, u njima imati potrebnu privatnost.

– Znamo da je projekt prošao na natječaju Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, no ne znamo još koliki iznos ćemo dobiti. Maksimalno je 15 milijuna kuna, ali nitko ne dobije baš toliko. Taj će novac biti za uređenje cijelog prostora, građevinske radove i opremanje i nadamo se da ćemo imati vrhunski objekt koji će zadovoljiti sve potrebe naših korisnika, kažu nam u Koraku.Uređenje će početi na proljeće, ako vrijeme dozvoli i prije, a sve treba biti gotovo do svibnja 2022. Do tada će oni koji, na žalost, zaštitu trebaju od nasilnih članova svojih obitelji, boraviti u sadašnjem skloništu. U njemu je trenutno devetero stanara, a budu li dolazili novi, najprije će u samoizolaciju.

– Velika je prednost što nam je Grad dao stan na korištenje pa žene i djeca najprije borave u njemu 14 dana, u samoizolaciji, kako bismo spriječili pojavu koronavirusa. Do sad nismo imali zaraženih i nadamo se da će tako i ostati, vele u Ženskoj grupi Korak.

U ovo koronadoba potražnja za smještajem u Skloništu nije se mijenjala, pritisak je uvijek, no sada se žrtve nasilja teže odlučuju prijaviti nasilnika s kojim su i više vremena nego inače. Ne znači to, na žalost, da je obiteljskog nasilja manje.

– Da bi mogle bilo što pokrenuti i otići od njega, žene najprije moraju prijaviti nasilnika, ali upita za smještaj u Sklonište i poziva na SOS telefon je i više nego prije, primjećuju u Koraku.

Hoće li i prijavljenih slučajeva nasilja u obitelji biti više u ovom jesenjem udaru koronavirusa, tek će se vidjeti, no da ih je za prvog, proljetnog, bilo, karlovačka policija potvrđivala je, gotovo redovno, na pressicama Stožera civilne zaštite.(KAportal)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Ove godine ćemo, po prvi put, uživati u Ogulinskom festivalu bajke u dva navrata

OG Portal

Sloveniju brine slučaj reinfekcije unatoč cijepljenju

OgPortal

Glavna splitska epidemiologinja: ‘Situacija nije dobra. Ako se ovako nastavi, odgodit ćemo otvaranje kafića‘

OgPortal

Danas je dan ružičastih majica

OgPortal

Među najboljima su na svijetu u cijepljenju, a korona opet bukti. Što se događa?

OgPortal

HDZ predstavio kandidate i uvjeren je u izbornu pobjedu, Mandić: Sve nas vodi ljubav prema Karlovcu

OgPortal