Aktualno OG sada Ogulin

Ugradnja otpadomjera

Tvrtka Stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o. Ogulin nastavlja sa implementacijom propisa o gospodarenju otpadom u sustav gospodarenja otpadom za područje grada Ogulina.
Ovaj put riječ je o pilot programu ugradnje otpadomjera, koji će se postaviti na pet lokacija, a ključni su za mjerenje količine odloženog otpada u tzv. kolektivnom stanovanju.
Prva faza projekta – ugradnja otpadomjera na posude zapremine 1100 litara – već je odrađena, a slijedi druga faza u kojoj je potrebno uskladiti podatke o korisniku sa pristupom otpadomjeru.
Otpadomjeri su izrađani od visokokvalitetnog čeličnog lima koji je dodatno zaštićen plastificiranjem, a sadrži i zaporni mehanizam za spriječavanje neovlaštene uporabe.
Ono što je posebno interesantno je da je sustav funkcioniranja rada otpadomjera prilagođen osobama sa slušnim i vizualnim poteškoćama, na način da emitira zvučni i vizualni signal prilikom umetanja ključa.
Sustav mjerenja i naplate odloženog miješanog komunalnog otpada (otpadomjer) funkcionira na način da se putem jedinstvenog kodiranog ključa, koji se dodjeljuje svakom korisniku, prilikom svake radnje otvaranja poklopca i dizanja u položaj za odlaganje, ta radnja bilježi u sustav koji korisnika povezuje sa njegovim podacima kod davatelja usluge, te se na taj način očitava i naplaćuje broj odlaganja. Na taj način stimulira se svakog korisnika na odvajanje reciklabilnih sirovina, kako bi što manje odlagao miješani komunalni otpad, te na taj način direktno utjecao na iznos računa za uslugu odvoza otpada.
Vrijednost opremanja pet spomenutih spremnika otpadomjerima iznosi 82.576,25 kn sa PDV-om.