Aktualno Županija

Od 1. siječnja dugoreška Čistoća počinje s odvojenim prikupljanjem papira, plastike i miješanog komunalnog otpada na kućnom pragu

U ljeti prošle godine, Čistoća je svladala još jedan dodatni izazov, osnovali su Pogrebne usluge u tvrtki

U protekle dvije godine dugoreška Čistoća intenzivno je radila na uspostavljanju novog načina gospodarenja komunalnim otpadom, poboljšanju voznog parka te uspostavi novih usluga. Rezultati ovog predanog rada svih djelatnika tvrtke danas su predočeni javnosti.

  • U proteklom vremenu odradili smo velik posao, čipirali posude, uskladili sve s zakonskom regulativom, a od 1. siječnja 2021. počinjemo i s odvojenim prikupljanjem papira, plastike i miješanog komunalnog otpada na kućnom pragu. Sve ostalo, oko 40 različitih vrsta otpada građani će moći odlagati besplatno u Reciklažnom dvorištu koje će proraditi čim budemo upisani u registar – najavila je Josipa Škrtić Pućarević direktorica dugoreške Čistoće na današnjoj tiskovnoj konferenciji te pojasnila kako im je glavni problem u uspostavljanju novog sustava gospodarenja otpadom predstavljao zastarjeli vozni park.

Nova usluga funkcionirati će prema novom rasporedu odvoza, korisnici će imati varijabilni dio cijene sukladno broju predanih spremnika miješanog otpada, a vrećice u koje će se odvojeno stavljati papir i plastika, neće se dodatno naplaćivati. Podjela vrećica odvijat će se tijekom prosinca kako bi se u novoj godini moglo krenuti u primjenu na cijelom području Grada Duge Rese.

  • Na traktoru je već postavljena ralica, sipine imamo dovoljno, radnici su spremni, dakle potpuno spremni dočekujemo prvi snijeg kojeg čistimo na oko 57 kilometara cesta i nogostupima na našem području – kazala je direktorica Škrtić Pucarević.

Tijekom prošle godine temeljni kapital Čistoće povećan je ulaskom Općine Netretić, a ove godine pridružila se i Općina Generalski Stol. Na ovaj način tvrtka je postigla stabilnost poslovanja i povećala područje djelovanja. U ljeti prošle godine, Čistoća je svladala još jedan dodatni izazov, osnovali su Pogrebne usluge u tvrtki.

  • Želim zahvaliti svim djelatnicima koji su uspješno pratili sve ove izazove i predano radili na njihovom svladavanju. Godinama smo na našem području imali samo jednog isporučitelja ove usluge. Naša intencija je bila da pružimo kvalitetnu i jeftiniju uslugu i mogu ponosno reći da je od ukopa na groblju u Svetom Peru oko 60 posto bilo naših prijevoza te zahvaljujem i korisnicima koji su prepoznali našu uslugu – poručila je Josipa Škrtić Pucarević.

Nove kamione i kosilice nakratko su isprobali i mališani dugoreškog Dječjeg vrtića koji su bili u šetnji, a izgleda da im se najviše svidjela glasna truba na kamionu.

U novu opremu i reciklažno dvorište uloženo više od 7 milijuna kuna

  • Čistoća nam je ranije bila pomalo zapostavljena, a obzirom na veličinu našeg grada i proračun mislim da brojke govore same za sebe. Nabavljena su dva kamiona i traktor koji će se koristiti i zimi i ljeti u vrijednosti oko 3 milijuna kuna. Na natječaju je prošao novi kamion u vrijednosti 2,2 milijuna kuna te je napravljeno reciklažno dvorište, to su ukupna ulaganja oko 7,4 milijuna kuna. Naš cilj je ponuditi što kvalitetniju uslugu, a da pritom građane što manje opteretimo, stoga cijene odvoza smeća u narednoj godini ostaju kao i do sada. Ponosan sam na sve ljude koji rade u Čistoći i Gradu na ovim projektima, jer strojevi nam trebaju, ali ako nemamo ljude koji s njima rade kako treba, ni strojevi ništa ne vrijede – poručio je dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar te pojasnio kako se od ovih ukupnih ulaganja na vanjske izvore financiranja odnosi oko 4 milijuna kuna. (kaportal.hr)