Aktualno Auto svijet Magazin

Zbog presude Kameničkom, novog pravosudnog skandala, konačno treba intervenirati Europska komisija!

Pravnik-nesreca-prednost

Nepravomoćna Županijskog suda u Zagrebu, 4,5 godina zatvora, za najbrutalniju i najbezobzirniju zabilježenu obijesnu vožnju u hrvatskoj povijesti (195 km/h na gradskoj dionici s ograničenjem 50 km/h), zbog koje su poginule dvije osobe, a ishod je prometno-tehnički mogao biti višestruko tragičniji, udara u temelje ne samo sustava prometne sigurnosti, nego i civiliziranog društva te ugrožava nacionalne interese…
Stoga hrvatski pravosudni sustav i sutkinja sada postaju slučaj prioritetniji za rješavanje od slučaja samog ekstremno neodgovornog vozača…

Komentirati ovakvu presudu, za tragičnu nesreću, opakiju od one koju je 2002. u Makarskoj, jurećim BMW-om Z3 izazvao Ivan Primorac, usmrtivši na nogostupu dvije djevojke, i pomorske nesreće, 2011. u primoštenskom akvatoriju, kad je Tomislav Horvatinčić, nekontrolirano jurećim gliserom masakrirao talijanski bračni par u jedrilici, nije jednostavno, ni lako komentirati. Treba zadržati prisebnost i u nizu nelogičnih, apsurdnih, u konačnici i suspektnih stavova, odluke, pronaći logiku.
Naime, Kamenički je supersportskim automobilom Mercedes-AMG C63, ukupne mase oko dvije tone, zapadnim dijelom Ilice potegao 195 km/h, prekršivši sve prometne i civilizacijske norme ovoga svijeta! Pritom nastala kinetična energija raste s kvadratom brzine, taj je cestovni bolid tada imao 15,2 puta (!) veću kinetičku energiju. Razornim energetskim potencijalom sumanuto jureći Mercedes-AMG bio je usporediv s osrednjom avionskom bombom iz II. svjetskog rata!

Ako to nije dovoljno da se shvati magnituda prometnog prekršaja usporedimo je s povijesnim makarskim slučajem. Ivan Primorac je vozio oko 90 km/h, automobilom trećinu manje mase. Kamenički je 23. kolovoza 2018. u Opel Astru nalijetao šest do sedam puta većim energetskim potencijalom (od već vrlo pogibeljnog Primorčevog), te je u toj tragičnoj nesreći bilo i sreće što ishod nije bio višestruko tragičniji.

Zbog toga treba uvesti poseban termin za ekstremnu obijesnu vožnju – prometni terorizam! Ovo je školski primjer za to i pokazatelj da treba uvesti i mjeru doživotnog poništavanja vozačke.

Kazna je eto, “pravedno” određena ispod pet godina, pa kad je sutkinja u obzir uzela sve moguće olakotne okolnosti, “slučajno” je zaboravila jednu javno poznatu otegotnu. Pa dotični je utemeljio neku udrugu za promicanje prometne sigurnosti, čak je svojim programom sigurne vožnje bio kod predsjednice države. A istodobno se ponašao suprotno, u ekstremnom intenzitetu. Kao kad bi netko osnovao udrugu za edukaciju i borbu protiv korištenja narkotika, tražio potporu od predsjednika za svoje djelovanje, a potajice, na veliko, dilao heroin.

Ovakva pravosudna odluka uvelike poništava mjere prometne preventive te ismijava Zakon o sigurnosti prometa na cestama, dosadašnji i upravo pokrenuti.

Pravosuđe u Hrvatskoj, to sve manje građana sumnja, primarni je, zloćudni tumor hrvatskog društva, to potvrđuje i ova presuda, a svi ostali problemi, uključujući i problem prometne sigurnost, samo su metastaze.

Stoga se nemojmo čuditi što je po aktualnom izvješću Europske komisije za promet, hrvatska na predzadnjem, 26. mjestu po prometnoj sigurnosti. Najsustavnija analiza temeljem ukupno prijeđene kilometraže (broj vozila u prometu pomnožen s prosječnom godišnjom kilometražom) pokazuje da je tijekom 2019. na Hrvatskim cestama poginulo 12 osoba na milijardu prijeđenih kilometara, gotovo četverostruko od EU-prosjeka. Lošija je jedino Poljska.

Nepravomoćna Županijskog suda u Zagrebu, 4,5 godina zatvora, za najbrutalniju i najbezobzirniju zabilježenu obijesnu vožnju u hrvatskoj povijesti (195 km/h na gradskoj dionici s ograničenjem 50 km/h), zbog koje su poginule dvije osobe, a ishod je prometno-tehnički mogao biti višestruko tragičniji, udara u temelje ne samo sustava prometne sigurnosti, nego i civiliziranog društva te ugrožava nacionalne interese. Stoga hrvatski pravosudni sustav i sutkinja sada postaju slučaj prioritetniji za rješavanje od slučaja samog vozača…

Zbog presude Kameničkom, novog pravosudnog skandala, konačno treba intervenirati Europska komisija! Izgleda da je jedino rješenje da se donese europska uredba o trogodišnjoj suspenziji hrvatskog pravosuđa, u kojem bi roku europsko pravosuđe preuzelo hrvatsko. U tom roku trebalo bi provesti korjenitu reformu, preustroj i katarzu hrvatskog pravosuđa. (autoportal.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Ove godine ćemo, po prvi put, uživati u Ogulinskom festivalu bajke u dva navrata

OG Portal

Sloveniju brine slučaj reinfekcije unatoč cijepljenju

OgPortal

Glavna splitska epidemiologinja: ‘Situacija nije dobra. Ako se ovako nastavi, odgodit ćemo otvaranje kafića‘

OgPortal

Danas je dan ružičastih majica

OgPortal

Među najboljima su na svijetu u cijepljenju, a korona opet bukti. Što se događa?

OgPortal

HDZ predstavio kandidate i uvjeren je u izbornu pobjedu, Mandić: Sve nas vodi ljubav prema Karlovcu

OgPortal