Aktualno OG sada Ogulin

Uskoro kreće obnova Doma Biskup Srećko Badurina – osigurano 6,8 milijuna kuna

dom badurina ist

Danas je održana konferencija za medije povodom donošenja odluke o financiranju projekta „Širenje mreže socijalnih usluga u svrhu podrške procesu deinstitucionalizacije na području Karlovačke županije“ koju je organizirala uprava Doma za starije i nemoćne biskup Srećko Badurina.
Projekt se provodi u partnerstvu sa Karlovačkom županijom i u suradnju sa ogulinskom bolnicom, rekla je ravnateljica Nataša Vučković-Ivošević, te dodala:

“Ovaj je projekt odobren kroz poziv Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Projekt će financirati Europska Unija. Ukupna vrijednost projekta je 6.890.331,02 kuna.
Aktivnosti projekta predviđaju adaptaciju dosad nekorištenog unutarnjeg dijela Doma za starije i nemoćne biskup Srećko Badurina, te uređenje parka, dvorišta i parkirališta. Također, preduvjet za kvalitetno provođenje socijalne usluge boravka je osiguravanje visokih standarda u opremanju prostora, kako bi on u potpunosti bio prilagođen korisnicima, te ispunjavao minimalne tehničke uvjete. Jedna od projektnih aktivnosti je i nabava vozila i opreme za pružanje usluge pomoći u kući korisnicima u Ogulinu i okolnim geografski slabo dostupnim naseljima, te aktivnosti promicanja horizontalnih naselja.
Ishodi predloženog projekta postojat i funkcionirat će i nakon završetka financiranja od strane EU. Projektni rezultati će se koristiti i iskorištavati kontinuirano, tj. u dugoročnom razdoblju.

Projekt će se provoditi na području Grada Ogulina i okolnih općina. Cilj projekta je unaprjeđenje infrastrukture s ciljem uključivanja 60 starijih i nemoćnih osoba u usluge boravka i pomoći njege u kući sa svrhom prevencije institucionalizacije, te razvoja mreže socijalnih usluga. Usluge će se pružati besplatno za korisnike.
Projekt je u skladu s EU strateškim dokumentima poput Europe 2020, Socijalnog investicijskog paketa, Europskim stupom socijalnih prava koje sve redom ističu problem starenja stanovništva EU te potrebe osiguravanja usluga u zajednici, koje omogućuju prevenciju institucionalizacije i što duži ostanak starijih osoba u obiteljima i svojim domovima. Na nacionalnoj razini, projekt je u potpunosti u skladu sa Strategijom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti Republike Hrvatske 2014-2020., te Planom deinstitucionalzacije, transformacije i prevencije institucionalizacije 2018. -2020., koji ističe potrebu razvoja usluga boravka i pomoći u kući za starije kao glavnih usluga u zajednici za prevenciju institucionalizacije.

Zadovoljstvo projektom izrazila je i zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar. Konferenciji su nazočili i predsjednik Upravnog vijeća bolnice Vjekoslav Bitunjac, te bivši saborski zastupnik Tomislav Lipošćak.

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Zbog promjene poslovnika, Orban prijeti da će njegova stranka napustiti EPP

OgPortal

Od danas poskupile cigarete i duhanski proizvodi – evo i za koliko!

OgPortal

Otvoreno reciklažno dvorište

OgPortal

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy proglašen krivim, dobio je tri godine zatvora!

OgPortal

Prošli tjedan uz potres još i detonacije – dobili smo odgovor Policijske uprave Karlovačke

OgPortal

Doznajemo detalje nove prijave protiv uhićenog stečajnog upravitelja: ‘Prodao je dio tvrtke 10 puta ispod cijene’

OgPortal