Aktualno OG sada Ogulin

Uskoro kreće obnova Doma Biskup Srećko Badurina – osigurano 6,8 milijuna kuna

Danas je održana konferencija za medije povodom donošenja odluke o financiranju projekta „Širenje mreže socijalnih usluga u svrhu podrške procesu deinstitucionalizacije na području Karlovačke županije“ koju je organizirala uprava Doma za starije i nemoćne biskup Srećko Badurina.
Projekt se provodi u partnerstvu sa Karlovačkom županijom i u suradnju sa ogulinskom bolnicom, rekla je ravnateljica Nataša Vučković-Ivošević, te dodala:

“Ovaj je projekt odobren kroz poziv Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Projekt će financirati Europska Unija. Ukupna vrijednost projekta je 6.890.331,02 kuna.
Aktivnosti projekta predviđaju adaptaciju dosad nekorištenog unutarnjeg dijela Doma za starije i nemoćne biskup Srećko Badurina, te uređenje parka, dvorišta i parkirališta. Također, preduvjet za kvalitetno provođenje socijalne usluge boravka je osiguravanje visokih standarda u opremanju prostora, kako bi on u potpunosti bio prilagođen korisnicima, te ispunjavao minimalne tehničke uvjete. Jedna od projektnih aktivnosti je i nabava vozila i opreme za pružanje usluge pomoći u kući korisnicima u Ogulinu i okolnim geografski slabo dostupnim naseljima, te aktivnosti promicanja horizontalnih naselja.
Ishodi predloženog projekta postojat i funkcionirat će i nakon završetka financiranja od strane EU. Projektni rezultati će se koristiti i iskorištavati kontinuirano, tj. u dugoročnom razdoblju.

Projekt će se provoditi na području Grada Ogulina i okolnih općina. Cilj projekta je unaprjeđenje infrastrukture s ciljem uključivanja 60 starijih i nemoćnih osoba u usluge boravka i pomoći njege u kući sa svrhom prevencije institucionalizacije, te razvoja mreže socijalnih usluga. Usluge će se pružati besplatno za korisnike.
Projekt je u skladu s EU strateškim dokumentima poput Europe 2020, Socijalnog investicijskog paketa, Europskim stupom socijalnih prava koje sve redom ističu problem starenja stanovništva EU te potrebe osiguravanja usluga u zajednici, koje omogućuju prevenciju institucionalizacije i što duži ostanak starijih osoba u obiteljima i svojim domovima. Na nacionalnoj razini, projekt je u potpunosti u skladu sa Strategijom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti Republike Hrvatske 2014-2020., te Planom deinstitucionalzacije, transformacije i prevencije institucionalizacije 2018. -2020., koji ističe potrebu razvoja usluga boravka i pomoći u kući za starije kao glavnih usluga u zajednici za prevenciju institucionalizacije.

Zadovoljstvo projektom izrazila je i zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar. Konferenciji su nazočili i predsjednik Upravnog vijeća bolnice Vjekoslav Bitunjac, te bivši saborski zastupnik Tomislav Lipošćak.