Aktualno OG sada Ogulin

Aktivni u zajednici-u Ogulinu predstavljen projekt senzorne skulpture

U petak 20.11. u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Ogulinu održano je predstavljanje projekta senzorne skulpture „Čovjek na mjesecu“ u organizaciji Ratke Višnić iz inicijative Akt Art za civilno društvo, ljudska prava, aktivizam i kulturne djelatnosti, a sve u sklopu programa Aktivni u zajednici Akademije razvoja lokalnih zajednica u organizaciji Zaklade Istra, čija je Ratka polaznica.

„Akademija razvoja lokalnih zajednica“ okupila je ove godine 15 ljudi koji su pokazali da svjesno žive svoje mjesto te da vrednuju život u svojoj zajednici. Ciklus radionica koje su se održale u Puli sklopu Akademije omogućile su sudionicima da steknu potrebna znanja o razvoju zajednice, da saznaju koje su osobne vještine potrebne za pokretanje društvenih programa, te kolika je važna vidljivost ideja koje imamo ali i naša vidljivost i pozicioniranje u društvu.
Predavači na Akademiji bili su Helga Možé, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnoga društva, Nataša Vrsaljko Alić, certificirani business i life coach iz centra Abeona te Muamer Mujević, direktor marketinške agencije Iconis.

Aktivistica je na inicijalnom sastanku u Ogulinu predstavila program Aktivni u zajednici i otvorila temu međugeneracijske solidarnosti kroz okupljanje zajednice u osvještavanju o inkluziji. Svjesna da u gradu Ogulinu ne postoje vanjski sadržaji prilagođeni djeci s teškoćama u razvoju, predstavila je ideju postavljanja interaktivne i senzorne skulpture „Čovjek na mjesecu“ na jezeru Sabljaci.
Projekt integrira umjetnost te rehabilitacijske znanosti stvarajući funkcionalan objekt na otvorenom prostoru koji djeluje kroz „work in progress“ koncept, tj. omogućava daljnju transformaciju putem uklanjanja ili dodavanja novih senzoričkih elemenata.
Skulpturu namijenjenu svima, a posebice djeci sa teškoćama u razvoju je osmislila likovna terapeutkinja Jelena Petranović ujedno i mag.rehab.edu i posebno je veseli činjenica da se ona postavi u Ogulinu.
Uz inicijatoricu projekta sastanku u gradskoj knjižnici osobno su nazočili zamjenica gradonačelnika Grada Ogulina Ivana Salopek Šumonja, Zdravko Salopek, voditelj Odsjeka za gospodarstvo, javnu nabavu i razvoj Grada Ogulina, Milan Sabljak, direktor hidroelektrane Gojak i HE Lešće, Aleksandra Kolić Puškarić, djelatnica u TZ Ogulin, Greta Žanić, djelatnica Grada Ogulina, Marijana Mazor, ravnateljica GKČ Ogulin, Andreja Špehar uime In foto video & dizajna, a preko zoom aplikacije pridružile su se Tadea Pliško iz Zaklade Istra i autorica skulpture Jelena Petranović.
Svi nazočni su podržali projekt, kao i nastojanja aktivistice da u procesu stvaranja i promoviranja skulpture sudjeluju članovi naše zajednice i ovim putem poziva sve zainteresirane koji žele na bilo koji način pridonijeti da joj se jave na e-mail adresu [email protected].
Više o samoj skulpturi možete pročitati na stranici https://doi-ada.hr/covjek-na-mjesecu/