In memoriam – Josip Magdić

Danas nas je zauvijek napustio Josip Magdić, poznati kompozitor koji je  rođen 19. ožujka 1937. godine u Ogulinu.  Niže razrede tadašnje gimnazije završio je u Ogulinu, a klasičnu gimnaziju, glazbenu školu i Višu pedagošku školu (studijsku grupu glazbe i hrvatski jezik) u Zagrebu. Kasnije je završio Akademiju za glazbu i postdiplomski studij u Ljubljani, a 1964. godine postao je i članom Slovenskog društva skladatelja.

Godine 1967. odlazi u grad Bjelovar, gdje postaje profesor i direktor Glazbene škole, a već 1970. godine u Sarajevo, gdje stvara i često nastupa na koncertima.

Od 1995. godine živi u Zagrebu i radi kao redoviti profesor na Muzičkoj akademiji.
Osim skladanja, gosp. Josip Magdić je vrlo često nastupao i izvodio vlastita djela na orguljama ili glasoviru. Poznati su mu solistički koncerti u Francuskoj, Danskoj, Italiji, Njemačkoj, Norveškoj i u Hrvatskoj, te u rodnom Ogulinu.

Djela su mu izvođena u Europi, Americi, Australiji, Novom Zelandu i Japanu.

Za svoje bogato stvaralaštvo dobio je mnoga svjetska priznanja i nagrade.

Od 1970. godine u Sarajevu predaje na Muzičkoj akademiji, a već 1972. godine postaje docent.

U vrijeme najteže ratne katastrofe u Sarajevu, nastale su mu partiture pod nazivom “Ratne kajde 92”.

Komponirao je himnu grada Ogulina “Zvone zvona Sv. Križa” za koju je tekst napisala prof. Marija Magdić, a izvode je članovi Hrvatskog pjevačkog društva “Klek” Ogulin. Dobitnik je priznanja Grada Ogulina, koje mu je dodijeljeno 2000. godine.

Posljednji ispraćaj Josipa Magdića bit će u četvrtak, 3. prosinca u Zagrebu, na Mirogoju.

Facebook Comments