Aktualno Županija

Sjednica Skupštine Vatrogasne zajednice Karlovačke županije

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, jučer je putem aplikacije Skype održana sjednica Skupštine Vatrogasne zajednice Karlovačke županije na kojoj je jednoglasno usvojen novi Statut.
Stupanjem na snagu Zakona o vatrogastvu (NN 125/19) sve vatrogasne organizacije dužne su uskladiti svoje poslovanje u skladu s odredbama Zakona do 31. prosinca 2020. godine.
Prvi korak usklađivanja je upravo donošenje novog Statuta. Stručna služba Vatrogasne zajednice Karlovačke županije uskladila je Statut Zajednice sa Zakonom o vatrogastvu, a prijedlog istog razmatran je na sjednici Zapovjedništva, usvojen je na sjednici Upravnog odbora VZKŽ 17. studenog 2020. godine, a jučer je i donesen na sjednici Skupštine.
Kao najvažnija promjena je prelazak u zapovjedni sustav budući da su ovlasti i odgovornosti u smislu financijskog poslovanja i odgovornosti za zakonitost poslovanja Zajednice date zapovjedniku. Također, sukladno Zakonu, mandat članova tijela Zajednice, a to su Skupština, Predsjedništvo, Zapovjedništvo, zapovjednik i predsjednik trajat će pet godina. Novost je i sastav članova Predsjedništva i Zapovjedništva koje više ne biraju članovi Skupštine, već je isti definiran Zakonom, pa tako Predsjedništvo čine predsjednici vatrogasnih zajednica i središnjih dobrovoljnih vatrogasnih društava koji su izravne članice VZKŽ, a Zapovjedništvo zapovjednici vatrogasnih zajednica i središnjih dobrovoljnih vatrogasnih društava koji su izravne članice VZKŽ.
Većina ostalih odredbi Statuta se nije mijenjala, pa će tako i dalje zapovjednik i predsjednik predlagati Predsjedništvu i Skupštini financijski plan te plan i program rada Zajednice kako je to bilo i do sada. Također uvrštene su i određene Zakonom propisane obveze Zajednice poput Vatrogasnog plana Karlovačke županije kojeg izrađuje županijski vatrogasni zapovjednik i daje Županijskoj skupštini na donošenje, javlja  županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković.