Aktualno Županija

Županica Martina Furdek Hajdin: Kod nas je situacija pod kontrolom no ne možemo imati blaže mjere od nacionalnih – adventa izgleda neće biti

– Situacija u Karlovačkoj županiji je kontrolirana, spadamo u prosjek, nismo najbolja županija po pitanju epidemije, ali naše brojke su pod kontrolom, kazala je danas županica Martina Furdek Hajdin rekavši da trenutno imamo 70 oboljelih dnevno na 120 tisuća ljudi što je uvjetno dobar prosjek, imali smo dva dana testiranja od 101 što je naš rekord i nije dobro.

Županica kaže da županije nemaju mogućnost imati blaže mjere od onih propisanih na nacionalnoj razini, već da je županijama jedino dozvoljeno propisivati strože mjere ukoliko je epidemiološka situacija lošija nego što je prosjek Hrvatske.- Stožer radi redovito i organizirano, poduzeli smo mjere koje pokazuju rezultate. Jedna smo od rijetkih županija koja je organizirala izdvojene jedinice za prihvat asimptomatskih oboljelih, nemamo velika žarišta, a onda kad se korona probila u domove za starije i nemoćne uspješno smo to riješili,. Službe reagiraju promptno i nažalost, već s dobrim iskustvom, rekla je Furdek Hajdin.

Po njoj situacija nije alarmantna ali to ne znači, kaže, da mjere mogu biti labave jer korona nije iza nas. – Ovo je apel za sve nas, svi smo mi covid redari. Apelira se na privatna druženja, gospodarstvo se održava na razini, neće se zatvrati, a za ugostiteljski sektor još nije donesena odluka da će se zatvoriti restorani i kafići, već se razgovara o ograničenju radnog vremena. Adventi se najvjerojatnije neće održavati, ali treba pričekati odluku premijera, dodaje je županica.(KAPortal)