Aktualno Županija

Općina Žakanje zaključuje godinu s rekordnim ulaganjima u komunalnu infrastrukturu, načelnik Jurkaš: Pred nama je još puno posla

Općina Žakanje nikad neizvjesniju godinu privodi kraju s rekordnim ulaganjima u komunalnu infrastrukturu.

Općina Žakanje i u koronakrizi ostvarila je rekordno ulaganje u komunalnu infrastrukturu, vrijednost lokalnih projekata gotovo premašuje iznos od 3 milijuna kuna. Ulaganje u modernizaciju komunalne infrastrukture jedan je i od prioriteta načelnika općine Žakanje Danijela Jurkaša, koji kako kaže za KAportal, adekvatna infrastruktura temelje je sveobuhvatnog razvoja lokalne sredine.

No, kako ističe, zbog sustavnog zanemarivanja prijašnjih godina ni duplo više ovogodišnjih sredstava uloženih u modernizaciju nerazvrstanih cesta i ostale infrastrukture ne bi bilo dovoljno za podizanje željenog standarda, a problematičnim načelnik Jurkaš ističe i sporost službi o kojima je Općina ovisna, što često uzrokuje dugu evaluaciju planiranih investicija.

  • Primjerice, nakon tri godine loptanja između institucija ishodili smo projektnu dokumentaciju i potrebnu građevinsku dozvolu za kompletnu rekonstrukciju naše najvažnije nerazvrstane prometnice Donji Bukovac – Bubnjarački Brod duljine 1,6 km. Za sljedeću godinu planirana su proračunska sredstva za njezinu izgradnju, koja će iznositi oko 800 tisuća kuna, pa će eto nakon četiri godine cijela investicija biti gotova, što je malo reći da je previše vremena.

Prema zaključnom izvješću u ovoj godini za modernizaciju nerazvrstanih cesta na području općine Žakanje utrošeno je 600 tisuća kuna, a za njezino održavanje godišnje ode preko 200 tisuća kuna. Uz to, za pripremne radnje i investicije na županijskim prometnicama u mjestima Donji Bukovac, Zaluka i Pravutina, Općina je participirala u iznosima preko 200 tisuća kuna. Daleko značajniji projekti koje očekuje Žakanje je projekt aglomeracije i izgradnja nove pristupne ceste prema poslovnoj zoni.

  • U projekt aglomeracije ušli smo prošle godine. Riječ je o uspostavi kanalizacijskog sustava u mjestima uz duž državne ceste D6, za koji je u tijeku priprema projektne dokumentacije kao preduvjet realizacije investicije. U suradnji s Hrvatskim vodama, Općina financijski participira u izradi dokumentacije u omjeru od 20%, što je iznos od 40 tisuća kuna. Za projekt nove pristupne ceste prema poslovnoj zoni koji zahtjeva i širenje državne ceste, dosad je za pripremu projektne dokumentacije i otkup parcela utrošeno 80 tisuća kuna. Trenutno je u pripremi proces izvlaštenja za pet parcela i izrada glavnog projekta, nakon čega i početak gradnje, kaže načelnik Jurkaš.

Inače, s ovogodišnjim proračunom nešto malo manjim od 7 milijuna kuna, Općina Žakanje dio sredstava za realizaciju komunalnih investicija osigurala je i iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova. (kaportal.hr)