Aktualno OG sada Ogulin

Ogulinski liječnici upozoravaju na ozbiljnost situacije

Iz Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin, iz ureda ravnatelja Josipa Zorka,  stiglo nam je priopćenje, koje objavljujemo u cjelosti:

“Obzirom da smo uočili uznemirujuće povećanje broja pozitivnih nalaza briseva na Covid 19 izdajemo slijedeće priopćenje:

Posljednjih tjedan dana izuzetno je povećan broj uzetih briseva na Covid 19. Sa dvadesetak briseva dnevno sada smo došli na više od 60 briseva pacijenata iz Ogulina i okolice. Brisevi se osim radnim danom uzimaju i subotom i nedjeljom. U početku smo imali nekoliko pozitivnih nalaza, sada svakoga dana više od 50% nalaza dolazi pozitivno. Radi se o pacijentima svih dobnih skupina.

Kao što je poznato, otvoren je i Covid odjel na kojemu smo imali 18 kreveta, reorganizacijom prostora sada imamo 26 kreveta. Popunjenost odjela je oko 80%. Do sada su sa Covid odjela otpuštena 94 pacijenta od kojih 18 sa smrtnim ishodom. Trenutno je na Covid odjelu hospitalizirano 17 pacijenata sa teškim upalama pluća koje zahtijevaju liječenje visokim protocima kisika te kombiniranom antibiotskom i drugom terapijom. Među njima ima i nekoliko pacijenata mlađih dobnih skupina.

Time želimo ukazati na ozbiljnost situacije. Prateći izuzetno visok broj zaraženih, očekujemo povećan broj hospitalizacija te smo osigurali još dodatnih 18 kreveta na Covid II odjelu te ćemo po potrebi osigurati i dodatne kapacitete.

Bolničko osoblje je kao što je poznato 8 puta izloženije mogućnosti zaraze od ostale populacije. Kao i u drugim bolničkim ustanovama, i kod nas je svakodnevno velik broj djelatnika u izolaciji, jedan dio je i pozitivan na Covid 19. To nam otežava svakodnevni rad, osoblje koje radi je u ubrzanim smjenama, a smanjena nam je i mogućnost obavljanja „hladnog” bolničkog programa.

Obzirom na gore navedeno, građanima našega grada i okolice upućujemo upozorenje da je situacija u našeg gradu po pitanju novozaraženih osoba vrlo nepovoljna te iziskuje krajnju ozbiljnost, u potpunosti provođenje i poštivanje mjera koje izdaju nacionalni i regionalni stožer.

Ako se broj novozaraženih i trenutno pozitivnih bolesnika obzirom na broj stanovnika grada i okolice usporedi sa Zagrebom i drugim gradovima, dolazimo do podatka da smo trenutno u vrlo nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji.

Upozoravamo da bolnica nije iz tehničkih razloga u mogućnosti uzimati i slati više od 60 briseva dnevno, a upozoravamo da se nalazi brisa ponekad čekaju više od 24 sata. Kao neophodnu mjeru predlažemo i brze testove koji se planiraju raditi u sklopu primarne zdravstvene zaštite za pacijente koji imaju simptome Covid 19 bolesti. Time bi se donekle ubrzalo izdvajanje pozitivnih bolesnika.

Bolnički liječnici, medicinske sestre i ostalo bolničko osoblje stoga upućuje upozorenje građanima našeg grada i okolice na novonastalu situaciju, te molimo za strogo poštivanje mjera, a mi ćemo sa svoje strane učiniti sve što je u našoj moći za dobrobit naših pacijenata.

Liječnici OBBBDR Ogulin”