Aktualno OG sada Ogulin

Blagdan je Svetog Nikole – najviše ga vole najmlađi:)

sv. nikola na ogportalu

U katoličkom svijetu, ali i općenito u tzv. zapadnoj kulturi 6. prosinca slavi se Sveti Nikola. Djeca ga najčešće povezuju s darovima koje dobra djeca pronalaze u svojim čizmicama, a poznaju i Krampusa koji donosi šibe za zločestu djecu. No, tko je zapravo bio Sveti Nikola i od kuda dolazi legenda o darivanju djece?

Sveti Nikola ranokršćanski je biskup iz 4. stoljeća, čiji subogati roditelji umrli dok je još bio mlad pa je rano ostao sam. Već od rane mladosti se odlikovao velikim čovjekoljubljem i mnogim milosrdnim djelima. Uz njegov je život vezano mnogo anegdota i danas je među njima teško razlikovati koje su istinite a koje nisu. No sigurno je to da se isticao dobrotom i hrabrošću u vremenima kršćanskih progona. U svom životu uvijek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu, a vele da je i prodao sav svoj imutak te novac podijelio siromasima.

Danas je poznat kao svetac koji daruje dobru djecu. Umro je 6. prosinca 324. godine u dubokoj starosti, a godišnjica njegove smrti slavi se kao Dan Svetog Nikole. Svetog Nikolu štuju i istočni i zapadni kršćani. Običaj štovanja svetog Nikole u Hrvatskoj seže u daleku prošlost. Tako na ulazu u uvalu Mrtinovik zavjetno je od hvarskog kamena sagrađena 1922. godine kapela posvećena Gospi od zdravlja i sv. Nikoli koju je sagradio brodolomac Ivan Modrić. Također, noć uoči svetog Nikole pod jastuk su se u nekim primorskim krajevima stavljale tri jabuke.

Svetog Nikolu danas znamo kao zaštitnika djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika, otoka Sicilije, pariškog sveučilišta i mnogih gradova širom svijeta.

Ove godine, zbog epidemije korona virusa, u Ogulinu  nije upriličena podjela paketa mališanima za Sv. Nikolu. No, kao što smo pisali, Grad Ogulin je osigurao sredstva za dar mališanima.  Mališani će dobiti poklon pakete u kojima će, osim slatkišta i grickalica, biti i karta za posjet Ivaninoj kući bajke, koja će se moći iskoristiti do kraja veljače.

Ove godine bit će ih podijeljeno ukupno 741. Za predškolsku djecu je kupljen 261 paket, a za učenike od 1.-4. razreda ogulinskih osnovnih škola  osigurano je  480 paketa.
Pokloni su  predani ogulinskim osnovnim školama, kao i Dječjem vrtiću “Bistrac”, a učitelji i odgajatelji brinu da oni stignu u prave ruke.

I na koncu, svim Nikolama, Nikolinama, Ninama i Nikšama želimo sretan imendan!

Posljednje objavljeno

Papa: Žene hrabrije od muškaraca

OgPortal

Održana treća ovogodišnja akcija darivanja krvi

OgPortal

Novi detalji velike zapljene droge: Po 73 kile kokaina došao zagrebački poduzetnik Oliver Čokara je pao s dvojicom radnika Luke Ploče koji su bili “fizikalci” u Opuzenu

OgPortal

Vedrana Rudan – Guzicama do slobode

Vedrana Rudan

Autori TV hita Novine počinju snimanje visokobudžetne serije prema romanima Drage Hedla

OgPortal

Prijedlog za čitanje iz Ivanine kuće bajke

OgPortal