Aktualno Sport

Djevojke, al’ vi stvarno niste normalne! Polufinale? Sada nam je dopušteno sanjati…

Ali, dobro, loptu ostavljamo na zemlji. Jer, morat ćemo pobijediti barem jednom, barem Njemačku ili Rumunjsku, a možda i obje. Norveška? Nedodirljiva je i za ovakvu srčanu Hrvatsku, realno. Ali, sada možemo sanjati
Zadnja obrana rekla je sve o ovoj Hrvatskoj. Ana Debelić ukrala je loptu, loptu kojom je Srbija mogla izjednačiti. Pala je na pod, na nju Dora Krsnik, zatim i sve ostale djevojke. Junakinje! Ana je hvatala zrak koliko je mogla jer ona i cijela Hrvatska dala je sve, baš sve što je imala u zadnju obranu. Hrvatska je uspjela. Hrvatska je pobijedila Srbiju 25-24. Hrvatska s četiri boda ide u drugi krug. S če-ti-ri!

Ako nam je dopušteno sanjati, onda sada možemo. Djevojke koje nitko nije otpratio u Dansku, za koje do prekjučer nitko nije znao da igraju Euro, koje su na tom istom Euru bez pola ekipe… Te cure sada su pred polufinalom. Još jednom. Pred polufinalom. Nakon što su na zadnja dva Eura bile posljednje.

Ali, dobro, loptu ostavljamo na zemlji. Jer, morat ćemo pobijediti barem jednom, barem Njemačku ili Rumunjsku, a možda i obje. A možda, poklopi li se – ali teško – nijednu. Norveška? Nedodirljiva je i za ovakvu srčanu Hrvatsku, realno.

Međutim, ove cure, u to ste se valjda sada uvjerili, neće ni odustati ni protiv svemoguće Norveške. Ako nisu protiv Mađarske, od koje je sve krenulo, pa svjetskih prvakinja Nizozemki, ne, neće ni protiv Mork, Kristiansen, Loke, Oftedal i ostalih. I to odmah na otvaranju drugog kola za četiri dana. Idealno za odmor.

Nenad Šoštarić opet je u svojoj tvornici od materijala koji nije kvalitetniji na svijetu stvorio moćan stroj. Recept za Srbiju na početku isti kao i za Nizozemsku, odnosno 6-0 s Mičijević i Debelić u sredini, dok je dirigentsku palicu opet dobila Blažević, a ne Stela Posavec. Njena mlađa sestra blizanka Paula zabila je odmah u prvom napadu, ali vidjelo se odmah u vraćanju u obranu da ne joj koljeno ne da, pa je Šimara ušla već u trećoj minuti.

Igrale su i jedne i druge u neuobičajeno brzom ritmu za svoje standarde, nama je brzina Srbije stvarala problem jer je pucalo kod Krsnik i Ježić, ali napadom, u kojem su sve na sebe preuzimale Mičijević šutevima izvana i Krsnik snalažljivošću, sve kompenzirali. Da su Japundža i Blažević zabile s krila, odnosno sa sedam metara, bilo bi i bolje od 6-4-

Tea Pijević? U svoju knjigu živih lopti upisala je najboljeg strijelca zadnjeg Eura Krpež-Sležak i Stoiljković. Onako usput još je Krpež-Šlezak obranila i sedmerac, ali nismo to iskoristili kako je trebalo. Mičijević je trebala odmor, pa ju je u napadu zamijenila Prkačin, prvi put na Euru, ali nakon bombe bacila je loptu u ruke protivnicama i sebe na klupu.

Nadovezale su se još dvije izgubljene lopte i Srbija je pobjegla na 14-10. Još je i Šimara neoprezno, ali nenamjerno dlanom u lice pogodila Lavko i nakon pregleda snimke dobila crveni karton. Dojam je prestrogo, pa je Paula Posavec morala stisnuti zube jer drugo lijevo krilo nemamo.

Sjetio se Šoštarić tek u 24. minuti da bi trebalo nešto promijeniti u napadu koji nije funkcionirao dobrih deset minuta i odmah je prodisao s Larissom Kalaus i Stelom Posavec. Automatski je i obrana došla do granice fanatizma i u tri minute smo stigli na 14-14.
U zanosu nas je prekinulo poluvrijeme, ali ne i zaustavilo jer Debelić je zabila za 18-16. No, opet mi stajemo, a zalet hvata Srbija (23-21). Bez Mičijević nismo mogli prepucati visoku obranu Srbije, a ni razvući jer su Srpkinje ubrzale svoje noge. Nije prolazilo više s Vidak i Posavec, pa je Šoštarić vratio Krsnik i Mičijević. A Ćami nas u egal 23-23.

I tu je, kada su živci došlo do maksimalnih obrtaja, nastala zbrka na terenu. Griješe jedne, griješe druge, ali mi imamo Ćamilu koja pet minuta prije kraja zabija za 24-23. Imamo i Mamić u kontru za +2.

Obranu smo opet u pravo vrijeme digli do perfekcije, sve dok je nije poremetio poklon Kalaus u vidu isključenja, pa je Srbija nakon 13 minuta zabila gol. Dvije minute do kraja, opet strka i zbrka, mi bacamo loptu, Srbija je vraća. Posavec ne zabija s desnog vanjskog i susjede imaju pola minute za izjednačenje. Ali nema ga, nije dala obrana, nije dala Ana Debelić

Bravo cure, bravo Hrvatska!

Europsko prvenstvo, skupina C, 3. kolo:

Srbija – Hrvatska 24-25 (14-14)

Srbija: Risović, Tomašević; Radosavljević, Krpež-Slezak, Milojević, Trifunović, Lavko, Agbaba, Nikolić, Janjušević, Pop-Lazić, Radojević, Jovović, Stoiljković, Liščević

Hrvatska: Bešen, Pijević; P. Posavec, Krsnik, S. Posavec, Mičijević, L. Kalaus, D. Kalaus, Ježić, Japundža, Šimara, Debelić, Mamić, Vida, Blažević, Prkačin

Sedmerci: Srbija 3/5, Hrvatska 2/3

Isključenja: Srbija 6 minuta, Hrvatska 10 minuta (24sata.hr)(foto.ilustracija)