Aktualno Županija

U prošloj godini 789 stanovnika Karlovačke županije steklo visoko obrazovanje, među njima je daleko više žena

Na listi žitelja Karlovačke županije koji su tijekom 2019. godine stekli status akademskih i visokoobrazovanih građana dominiraju Karlovčani i – žene. Dakako, logično je da je Karlovčana najviše u ukupnom broju, no i u postotku je njihova brojka neproporcionalno veća – naime, Karlovac ima oko 41 % stanovnika županije, ni 51 % novih visokoobrazovanih građana.

Žena je, pak, čak 62 % u ukupnom broju, odnosno od 789 stanovnika županije koji su prošle godine završili fakultete, umjetničke akademije, veleučilišta ili visoke škole – 490 je žena.
Po gradovima situacija izgleda ovako – Karlovac je dobio 399 novih visokoobrazovanih i akademskih građana, Ogulin 101, Duga Resa 78, Slunj 42, a Ozalj 29.

Kod općina izdvajaju se Josipdol i Rakovica, koji imaju 24 odnosno 19 novih visokoobrazovanih, primjerice, više i od znatno mnogoljudnijeg Vojnića (16). Dvoznamenkasti broj imaju još Draganić (17) i Generalski Stol (11), a veseli da nitko nije ubilježio nulu na popisu – na začelju je Saborsko koji ima jednog novog stanovnika sa završenim fakultetom.Što se tiče raspodjele po obrazovnim ustanovama, najviše je onih koji su stekli klasično fakultetsko obrazovanje – ukupno 578, od čega je 506 osoba završilo sveučilišne, a 72 stručne studije. Veleučilišta je završilo 188 osoba, a visoke škole njih 18.

Na umjetničkim akademijama prošle je godine diplomiralo petero stanovnika Karlovačke županije – četvero Karlovčana te jedan Dugorešanin ili Dugorešanka.

Status magistra znanosti dobilo je četvero žitelja Karlovačke županije – 2 iz Karlovca te po jedan iz Duge Rese i Netretića. Novih doktora znanosti je, pak, lijepa okrugla brojka 10 – od toga 9 u Karlovcu, a 1 u Žakanju.(KAportal)