Aktualno Županija

Grad Ozalj priprema novo urbanističko rješenje gornjeg grada i Kaptola, da li će to i realizirati ostaje na odluci Gradskog vijeća

Da bi zaživjela nova vizura gornjeg dijela grada Ozlja, za čiju realizaciju Grad je osigurao financijska sredstva iz ITU mehanizma, potrebna je kupnja preostale privatne parcele, za koju Gradsko vijeće do sada nije dalo potrebno odobrenje.

Grad Ozalj priprema kompletnu urbanističku rekonstrukciju gornjeg dijela grada, a za to potrebna mu je i suglasnost Gradskog vijeća, koju do sad nije uspio dobiti. Naime, intencija je Grada povezati i uspostaviti što veći javni prostor na području gornjeg Ozlja i Kaptola, koje je Grad planski počeo razvijati davno prije. Na tom prostoru trebao bi između ostalog niknuti novi trg, Centar za posjetitelje, novi odvojak staze prema školi, a uređenjem ulice, kao i rekonstrukcijom državne ceste zajedno s izgradnjom pločnika otvorio bi se i prostor za novo prometno korištenje tog područja.

No, spornim je ostalo privatno zemljište u samom centru tog prostora, čijim otkupom bi cijelo području činilo jednu projektnu cjelinu. Kako kažu iz Grada, vlasnik je zainteresiran prodati parcelu i Grad kupiti, no za to je potrebno odobrenje Gradskog vijeća.
Kako je pojasnila i sama voditeljica gradskog odsjeka za urbanizam i komunalne poslove Vesna Cvijak, privatno zemljište okružuju oformljene cjeline u vlasništvu Grada, koje čine svaka za sebe pojedinačan projekt u mapi razvoja grada. Za realizaciju ovog novog urbanističkog rješenja gornjeg Ozlja, iz Grada ujedno tvrde da postoje osigurana financijska sredstva iz ITU mehanizma, i kako kažu, vrlo lako se uređenje te privatne parcele može priključiti ostatku projekta, ukoliko Gradsko vijeće pristane na njezinu kupnju.

  • Smatram da previše riskiramo ako to ostavimo u privatnom vlasništvu, s obzirom da je vlasnik hoće kupiti, prilika je da to Grad i kupi i da se oformi kompletan projekt. U proračunu za 2020. godinu sredstva za to postoje. Dajem na razmišljanje Gradskom vijeću, pa da jednostavno vidite što potencijalno dobivamo, a što potencijalno gubimo. Ujedno, apeliram da se o ovom odluči do kraja godine ili ta priča pada u vodu, poručila je gradonačelnica Gordana Lipšinić vijećnicima na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća. (kaportal.hr)