Aktualno OG sada Ogulin

Stožer CZ Karlovačke županije o odluci da se nastava u osnovnim školama i dalje održava normalno

Jučer smo pisali kako je odbijen prijedlog ogulinskog Stožera CZ o prelasku nastave u ogulinskim osnovnim školama na online način. S obzirom da je članak izazvao mnoštvo zanimanja, komentara, ali i prigovora, zamolili smo Stožer CZ Karlovačke županije za pojašnjenje takve odluke. Stiglo je u kratkom roku, a mi ga u cijelosti objavljujemo:

Dana 09. prosinca 2020. godine, zaprimili smo dopis Stožera civilne zaštite grada Ogulina o prijedlogu održavanja nastave kako je navedeno u uvodu ovog očitovanja, a iz kojeg nije razvidno jesu li u donošenju predmetnog zaključka sudjelovali zakonski predstavnici škola koje bi bile obuhvaćene predloženim mjerama. Napominjemo da prema službenom i javno dostupnom dokumentu Ministarstva znanosti i obrazovanja „Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s bolesti COVID-19 u pedagoškoj/školskoj godini 2020./2021.“, odabir načina izvođenja nastave je u odgovornosti i zakonskoj nadležnosti ravnatelja škola, uz suglasnost Osnivača i lokalnog Stožera. U smislu navedenog, bespredmetno je obavještavati o uskrati davanja suglasnosti od strane Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, s obzirom na to da je lokalni Stožer, uz suglasnost Upravnog odjela za školstvo Karlovačke županije, a temeljem zahtjeva ravnatelja pojedinih škola, mogao osigurati prelazak na planirani vid nastave. 

Radi pojašnjenja navedenog, pozornost skrećemo i na činjenicu donošenja Odluke Stožera civilne zaštite Karlovačke županije o uvođenju nastave na daljinu, za sve srednje škole na području Županije, koja je donesena jasnim i koordiniranim djelovanjem svih uključenih nadležnih institucija, slijedom čega je i ogulinskim srednjim školama utvrđena obveza prelaska na online nastavu od 14. prosinca 2020. godine.

Karlovačka županija kao Osnivač škola na ogulinskom području (OŠ „Ivane Brlić-Mažuranić“ Ogulin, Prva osnovna škola Ogulin, Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana Ogulin, Obrtnička i tehnička škola Ogulin) u koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite Karlovačke županije je u svakodnevnoj komunikaciji s ravnateljima navedenih školskih ustanova. Na dnevnoj razini razmatra se situacija u školama vezano za Covid-19 te brojčano stanje (broj pozitivnih učenika, broj učenika u samoizolaciji, broj razrednih odjela u samoizolaciji, broj pozitivnih zaposlenika i broj zaposlenika u samoizolaciji), te se kontinuirano prate određene promjene stanja.
Situacija na današnji dan, 11. prosinca 2020. godine, je povoljnija za razliku od prije desetak dana.,a kada nije bilo nikakvih zahtjeva od strane lokalnog stožera. Naime, danas su u OŠ „Ivane Brlić-Mažuranić“ Ogulin 2 pozitivna učenika, a 45 ih je u samoizolaciji od ukupnog broja učenika 469. U Prvoj osnovnoj školi Ogulin 5 je učenika koji su pozitivni na COVID-19, a 40 ih je u samoizolaciji od ukupnog broja 534 učenika. U Obrtničkoj i tehničkoj školi Ogulin 2 su oboljela učenika, a 26 ih je u samoizolaciji od ukupnog broja učenika koji iznosi 259.
Što se tiče Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana Ogulin donesena je odluka, a na zahtjev ravnatelja gospodina Magdića dana 06. prosinca 2020. godine (sukladno propisanoj zakonskoj proceduri) te se njegov zahtjev odmah usvojio, zbog opravdanih epidemioloških razloga. Od 08. prosinca 2020. godine, škola je na online nastavi, a od 14. prosinca 2020. godine sve srednje škole na području Karlovačke županije prelaze na online nastavu, odnosno model C.
Što se tiče situacije u osnovnim školama na području Grada Ogulina, ne znamo da li je lokalni stožer uopće kontaktirao ravnatelje kao odgovorne osobe po tom pitanju i još uvijek nemamo očitovanje na predmetni upit, a mi Vam dostavljamo mišljenja ravnatelja s kojima smo svakodnevno u kontaktu. U Prvoj osnovnoj školi je stav ravnatelja da apsolutno mogu i dalje održavati nastavu, nastava je redovna i organizirana u skladu sa svim epidemiološkim preporukama i nemaju potrebe za prelaskom na online nastavu.
Što se tiče OŠ „Ivane Brlić-Mažuranić“ Ogulin također su u mogućnosti održavati redovnu nastavu. U istoj školi je putem online veze održan i sastanak s Vijećem roditelja i svi su se složili da nastava i dalje ide redovno. Dva razredna odjela koja su trenutno u samoizolaciji u ponedjeljak se vraćaju u školu.
Mišljenja smo da nije korektno vršiti pritisak lokalnog stožera, a bez prethodnih konzultacija s ravnateljima škola koji najbolje prate situaciju u svojim ustanovama kroz svakodnevnu koordinaciju sa epidemiolozima, Zavodom za javno zdravstvo Karlovačke županije, osnivačem Karlovačkom županijom, Upravnim odjelom za školstvo te Stožerom civilne zaštite Karlovačke županije. Nažalost, nije poštivana zakonska procedura kod donošenja odluke lokalnog stožera, a bez konzultacije i odluke školske ustanove.
Napominjemo da Karlovačka županija kao osnivač škola na ogulinskom području kontinuirano brine o standardu i nadstandardu školskih ustanova, a u smislu unaprjeđenja kvalitete odgojno obrazovnog standarda i nadstandarda škola na ogulinskom području, kao i ostalih ustanova kojima je Karlovačka županija Osnivač, a vodeći računa o njihovim potrebama.

Srdačan pozdrav,
Stožer civilne zaštite Karlovačke županije”.