Aktualno OG sada Ogulin

Održana druga edukacija, ovaj put na temu: “Civilno društvo i aktivno građanstvo”

U organizaciji Udruge za demokraciju i civilne aktivnosti (UDICA) iz Ogulina sinoć je održana druga  online edukacija u sklopu projekta Centar za razvoj civilnog društva, Akademija za razvoj civilnog društva, MODUL 1.

Modul sadržava 4 edukacije pod vodstvom stručne suradnice Mihaele Grgurić mag.iur. Tema druge edukacije  je bila  “Civilno društvo i aktivno građanstvo”.

I ova edukacija je, zbog epidemioloških razloga, održana online.
Sudionici na drugoj  edukaciji bili su predstavnici Udruge za demokraciju i civilne aktivnosti, Glumačke družine Đula, Društva za sportsku rekreaciju,  Ratka Višnić, edukatorica za ljudska prava i aktivistica u raznim udrugama, te Pučko otvoreno učilište Ogulin.

Svi sudionici na radionici su iznosili svoje prijedloge djelovanja. Tako je predloženo niz zanimljivih ideja za realizaciju. Primjerice, u sklopu razvoja medijske pismenosti, trebalo bi obraditi temu lažnih vijesti i njihov utjecaj na čitatelje, slušatelje i gledatelje.

Nadalje, predloženo je jačanje socijalne kohezije, socijalne osjetljivosti za djecu s teškoćama u razvoju, kreativno učenje i razvijanje vještina govorenja, čitanja, te senzomotoričkih sposobnosti. U sklopu toga spominje se i postavljanje senzomotoričkih pametnih ploča sa tematikom bajki, pomoću kojih bi djeca s teškoćama u razvoju mogla aktivno sudjelovati u razumijevanju bajki, istraživanju vlastitih mogućnosti i ostvarivanju vlastitih potencijala.

Jedna od inicijativa je postavljanje parkova za umirovljenike (Park izviđača, dvorište Frankopanskog kaštela) gdje bi se održavale sportske aktivnosti kao što su vježbanja uz glazbu , korektivne vježbe, društvene igre (šah), mini golf (montažni),vježbanje na spravama. Na toj lokaciji moglo bi se postaviti stolove i klupe izrađene od drvenog materijala, ugodnog oku, što je ekološki i cjenovno vrlo prihvatljivo . Prijedlog je da bude montažno kako bi mogli mijenjati lokacije, a uz to i mini montažni objekt u kojem bi se čuvali rekviziti.
Cilj je poboljšati kvalitetu života starijih osoba, osmisliti kvalitetno provođenje vremena gdje bi se međusobno družili, ispunjavali osjećaj zadovoljstva i društvene pripadnosti, te održavali trajnu tjelesnu aktivnost.

Iznesena je i inicijativa s ciljem promoviranja fizičkih aktivnosti i podizanja svijesti o zdravom načinu života. Uključivala bi Školu trčanja, besplatnu za sve polaznice i polaznike, 1 termin tjedno/mjesečno u kojem bi svaki sportski klub ponudio besplatan termin za vježbanje i upoznavanje sa osnovama tog sporta, kao i društvo za sportsku rekreaciju, uključujući i teretanu. Organiziranje nordijskog hodanja za sve, posebno s naglaskom na starije generacije.
Inicijativa bi trajala pola godine i u tom periodu bi se organizirala predavanja iz nutricionizma i slično. Ovdje se ne radi o izazovu gubljenja kilograma, već je naglasak je da se polaznici više osvijeste po pitanju svojeg zdravlja i fizičkog stanja.
Predloženo je postavljanje nove sprave za vježbanje, a ambiciozniji pothvat bi bio uređenje vježbališta (na primjer- jezero Sabljaci, ili Bukovnik).