Aktualno Županija

Svećenik iz okolice Karlovca osmislio “misu na kotačima”: Dok on iz kapele drži misu, vjernici je prate u grijanim autobusima

Ako je srce čisto i duša iskrena nije ni važno moli li se iz crkvenih klupa ili iz autobusa
Kako poštovati mjere Stožera, a omogućiti da više od 25 vjernika prati misu? Neki su svećenici tom problemu doskočili prijenosima preko društvenih mreža, a velečasni iz naše sljedeće priče – misom na kotačima.

Dok on iz kapele slavi misu, vjernici je prate u grijanim autobusima ispred nje. Inventivnog velečasnog, u njegovoj župi nedaleko od Karlovca, danas je posjetila i Ružica Đukić.
Muku je, kaže, mučio što napraviti da bi vjernicima omogućio duhovnu skrb i u ovo korona vrijeme. Molio je krunicu i, Bog mu je, poslao rješenje. Autobusi u kojima je prije Covida vjernike, invalide i beskućnike vodio na hodočašća iskoristit će sad za svete mise.

“Onda sam preračunao, aha, ovi busevi koji su kapacitet 50 inače sada smije 20, ovaj 25. Onaj najveći koji je 70 sad smije 30. O, super. Idemo lijepo postaviti ovdje, ozvučenje staviti”, rekao je Dragutin Goričanec, župnik župe Uzvišenja Svetog Križa Završje.
Prošle je nedjelje samo jedan autobus bio potreban za vjernike koji nisu stali u crkvu.

Na zornicama nema ni 25 vjernika, ali ukoliko na redovnim misama bude više zainteresiranih izaći će iz kapelice i svi će ga vidjeti iz autobusa. A ima i još jednu soluciju.

“Došo nam je jedan župljanin reći da će probat napraviti da bi na video imali, tako da bi me mogli vidjeti u busevima”, izjavio je Goričanec.

Kaže da bi bez misa u ovo teško vrijeme mnogi ljudi završili na psihijatriji. Da im božja riječ puno znači tvrde i župljani.

“Daje mi snagu u mom životu koji me nije baš mazio. To mi je sve. A mislim da tako ima puno nas vjernika”, poručila je Milka Mikulandrić, župljanka.

“Svakako da meni ne treba bilo novac, bilo nešto drugo da bi imao, posjedovao. Ako sam to imao normalno da sam upotrijebio za takve stvari jer nemam srca moliti ljude da pomognu takvu stvar ako ja maksimalno ne dam od sebe”, rekao je velečasni.

Pa ako je srce čisto i duša iskrena nije ni važno moli li se iz crkvenih klupa ili iz autobusa. (kaportal.hr)