Aktualno OG sada Ogulin

I Ogulinci krenuli put Petrinje

U 12 sati i 20 minuta još jednom nas je dobro zatreslo. Potres magnitude 6,2 Richtera pogodio je područje 12 kilometara zapadno od Siska, a osjetio se diljem Hrvatske, pa tako i na ogulinskom  području. Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC) procijenio je da je potres u Petrinji magnitude 6.2 prema Richteru osjetilo šest milijuna ljudi. Nekoliko minuta nakon potresa, mediji su počeli objavljivati slike iz samog epicentra koje svjedoče razornu moć ovog potresa. Na području Petrinje ima puno srušenih kuća, zatrpanih i ozlijeđenih građana, a mediji su nešto prije 14 sati prenijeli informaciju da je u potresu poginulo jedno dijete. Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović zatražio je pomoć, koja vjerujemo neće izostati iz svih krajeva Hrvatske. Potres se jako osjetio i na području Zagreba, građani su sigurnost potražili na ulicama, a također ima i materijalne štete.

Dobro smo se zatresli i na našem, ogulinskom području, a svi oni koji se u trenutku potresa nisu našli u zatvorenom, nisu potres gotovo niti osjetili. Novinarska ekipa Radio Ogulina bila je jedna od onih koji su osjetili snagu ovog potresa, u trenutku potresa napustili su zgradu, a sigurnost su potražili na otvorenom.

U program Radio Ogulina  su se odmah počeli  javljati  i slušatelji koji su sa novinarima  podijelili svoja iskustva. Gostujući u  programu načelnik ogulinskog Stožera civilne zaštite, Daniel Vukelja, rekao je da kroz prvih sat vremena nakon potresa Stožer nije zaprimio pozive građana koji bi dojavili eventualne štete prouzrokovane potresom. Istakao je da će Grad Ogulin, u okviru svojih mogućnosti, ponuditi pomoć potresom razorenoj Petrinji. Već su mu se javili i brojni Ogulinci, volonteri, koji su ponudili svoju pomoć.

U pomoć je krenula i ekipa ogulinskih gorskih spašavatelja. Prema riječima pročelnika ogulinske Stanice HGSS-a Mladena Porubića, na teren je krenuo ukupno 21 član ogulinske Stanice, sa 4 vozila i 3 prikolice s opremom. Kako je istakao, spremni su ostati tamo koliko bude potrebno, a spremni su poduzeti sve potrebno kako bi ublažili i otklonili posljedice potresa te pomogli građanima. Kako doznajemo, na teren su krenula i 2 djelatnika JVP Ogulin, 4 člana ogulinskog DVD-a, 6 članova DVD-a Oštarije, te 7 članova DVD-a Josipdol. Ostali vatrogasci stavljeni su u pojačan stupanj pripravnosti.

Nadajmo se da je ovo doista posljednji potres koji je zadesio Hrvatsku. Podsjećamo, upute o ponašanju i postupcima tijekom potresa možete pronaći i pročitati na Facebook profilu Javne vatrogasne postrojbe Ogulin.