Aktualno OG sada Ogulin

Pronašao Petrinjku zatrpanu u potresu: ‘Čim je počeo lajati, bio sam skoro siguran da je živa‘

drnke i draco ist

PAS HEROJ DRACO – Dracov je lavež signalizirao da bi kraj potrage ovaj put mogao biti sretan

U utorak u 12.20 sati, kada je razorni potres teško pogodio Baniju, HGSS-ovac Kruno Stipetić iz Ogulina bio je u Karlovcu, na treningu sa psima. Kada je stigao poziv da je Petrinja razorena i da treba pomoć, Kruno nije razmišljao ni sekunde.

Za manje od sat vremena, on i njegov pas Draco bili su u tom gradu. Kruno i Draco (čita se “drako”) su, naime, nerazdvojni potražni tim, čovjek i pas koji tragaju za preživjelima ili mrtvima u ruševinama i lavinama. U Petrinji su uspjeli ispod ruševina pronaći živu osobu i spasili su još jedan ljudski život.

– Nisam ja pronašao nego je pas pronašao – ispravlja nas Kruno, koji Dracu uvijek stavlja u prvi plan.
Postojala je sumnja da je osoba ostala negdje u zgradi. Sa psom sam pretraživao sve prostorije i jedna prostorija bila je zatrpana ciglom, na visini od metar i pol do dva. Hrpa cigle je bilo u prostoriji od nekih 20 – 25 kvadrata, a vrata su, naravno, bila zablokirana.

Locirao osobu
Kolege vatrogasci i kolege iz GSS-a razbili su ta vrata motorkama i sjekirama. Psa sam proslijedio unutra i on je vrlo brzo locirao osobu – priča nam Stipetić.
Zgrada o kojoj govori je petrinjska Gradska vijećnica, u kojoj je ostala zarobljena zaposlenica. Kao i inače, kada pronađe osobu, Draco je počeo lajati, sjeo je i čuvao lokaciju. Kruno nam, pak, govori da po njegovom lavežu točno zna je li osoba živa ili mrtva. Ovaj put, Dracov je lavež signalizirao da bi kraj potrage mogao biti sretan. Kako nam je Kruno ispričao, ovdje vremena za čekanje nije bilo.

– Ja sam morao odmah otići dalje, tražiti druge. Kolege iz GSS-a i vatrogasci ostali su tamo micati cigle. Ispod njih, osoba je bila živa. U principu, 90 posto sam bio siguran da je živa jer pas drugačije reagira, drugačije laje, ima drugačiju boju tona – govori.

Kruno je već bio u pretrazi drugih lokacija, kada je doznao sretnu vijest.

– Nakon dva sata došla je moja ekipa, čestitati mi i poljubiti psa. Znate kako to ide – priča.

Pronašao puno ljudi
Draco je belgijski ovčar star sedam i pol godina. Pas je licenciran za potragu u ruševinama i lavinama, a na pitanje koliko je ljudi do sada pronašao, Kruno iskreno odgovara da to ne broji.
Puno. Mi se ne natječemo u Gorskoj službi, to je sve timski rad. Ne bih o brojkama, ali jako puno.

Kruno je Draca dobio iz azila za napuštene životinje, kada je pas imao samo godinu dana. Draco je u samom početku bio agresivan pa je čak i Krunu par puta ugrizao, tako da su mu stručnjaci savjetovali da ga da uspavati. No, Kruno nije želio odustati.

S dvije i pol godine, pas je besprijekorno prošao test agresivnosti i položio za prvu licencu, jednu od najtežih u Europi. Treneri nisu vjerovali da je to isti pas, a Kruno i Draco postali su neizostavni dio gotovo svih GSS-ovih potraga u Hrvatskoj, i šire. Zajedno su visili iz helikoptera, visili s litica, bili u čamcima, a saznanje da su spasili nečiji život Kruni je najveća nagrada. (jutarnji.hr) (oto:Robert Fajt/Cropix)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Vatrogasci intervenirali sedam puta

OgPortal

Rizik od hospitalizacije 64 posto veći kod britanske varijante koronavirusa

OgPortal

Koje će mjere Vlada na sjednici popustiti?

OgPortal

Facebook daje medijima milijardu dolara i žali zbog blokade vijesti u Australiji

OgPortal

Od doniranih 100 milijuna kn, Vlada će samo 40% dati za obnovu kuća, evo gdje ide ostatak

OgPortal

HNS u Karlovačkoj županiji okuplja široku koaliciju, nositelj liste poznato ime izvan politike, Spudić: Možda budemo i ključni za većinu u Županijskoj skupštini

OgPortal