Aktualno OG sada Ogulin

Obnova kuća u Saborskom nije bila ništa bolja nego na Banovini

slik 1Ponukani situacijom sa obnovom kuća u Petrinji, nakon Domovinskog rata, reagirali su i mještani Saborskog. Jedan od njih je Ivan  Matovina, urednik internet stranice Saborsko.net, koji je objavio primjer obnove njegove vlastite kuće. On navodi:
“Gradnja ove kuće počela je u proljeće 1996., a dovršena je u jesen 1997. godine, napravljena je u sklopu obnove kuća porušenih u Domovinskom radu za tri obitelji – tri stana (11 članova). Ovo je jedna od najvećih kuća u Saborskom. Na prvi pogled izgleda čvrsto i stabilno, no kad se pogleda malo bolje ima puno razloga za zabrinutost onih koji žive u njoj. Na prednjoj strani (slika lijevo) temelj je svega 30 cm iznad površine zemlje, a toliko je i u zemlji, a po projektu je trebao biti 60 cm iznad zemlje i 90 cm u zemlji. Na duljini od 10 metara napuknuo je na četri mjesta, što se može vidjeti na slikama ispod.

Problemi su počeli već prve zime 1997/98. kada su pala dva dimnjaka s krova i polomila crijep ispod, dimnjake su nam napravili ponovno, ali upola kraće. Druge zime su nam otpala dva reda crijepa zajedno s letvama i žlijebom dok je klizio snijeg s krova, jer su crijepove sa snjegobranima stavili baš na ta dva zadnja reda…?

Godine 2007. smo napravili fasadu od stiropora debljine 5 cm koja nas je koštala 80 000 kn (400 kvadrata). Zaprepastili smo se kada smo prije dvije godine ugledali pukotine i na fasadi baš s prednje strane iznad popucalih temelja. Glavni izvođač radova je bila Industrogradnja, a podizvođač neki Meštrović . Projektant je bio izvjesni Vonić.

Glavni alat za gradnju ove kuće bili su: mješalica za beton, zidarska žlica, čekić, lopata i kramp. Temelji su jedan problem, drugi problem su betonske ploče između etaža koje su izrađene od mont gredica i uložaka i svega 2-3 cm lošeg betona preko toga (to sam otkrio kad sam bušio rupu za cijev od nape). Kad hodate kroz hodnik širine 1.70 m tresu se stakla na vitrini koja stoji uza zid kao da se radi o podu od dasaka. Na podnim pločicama u hodniku također ima pukotina. O krovištu da i ne govorim, to je posebna priča, to ću poslikati drugom prilikom. Sve je ovo popucalo bez potresa, što bi tek bilo da nas pogodi onakav kao u Petrinji, ne smijemo ni pomišljati”.

slik 2

Ovdje su po projektu temelji trebali biti 60 cm, a ne 30 kako je napravljeno. Da se radi o prizemnici malo bi bio, a kamoli o katnici s krovištem i iznimno teškim crijepom tipa “Cromak”- loša kopija Bramaka.

 

slik 3
Pukotina 1

 

slik 5
Pukotina 2

 

slik 4
Pukotina 3

 

slik 6
Pukotina četvrta, i tako je na svakih dva do tri metra

 

slik 7
Pukotina na fasadi s prednje strane ukupne dužine 3 m crta ide okomito i vodoravno uglavnom po spojevima ploča stiropora

 

slik 8

 

slik 9
Pukotina u kutu prozora

 

slik 10
Pukotina kod prozora na katu

 

slik 12
Pukotina na fasadi na gornjoj etaži

 

 

slik 13
Pukotina na stropu spavaće sobe u prizemlju, nije ni čudo kad je na montu od 14 cm stavljeno samo 2-3 cm lošeg betona, a ukupna debljina ploče je po projektu trebala biti 20 cm, što znači da je betona trebalo biti 6 cm – 14 cm monte i 6 cm armiranog betona.

 

slik 14
Pukotina u sobi na katu

 

slik 15
Pukotina na pločicama u kuhinji na katu, pukotina ima i na pločicama u hodniku idu s jednog kraja na drugi poprijeko na dva mjesta cijelom širinom.  Pukotine se krečenjem iz godine u godinu djelomično prekriju, ali se trag pozna

 

slik 17
Ovo je nacrt presjeka armirano betonske konstrukcije kuće do kojeg sam došao kad je kuća bila već uzidana. Tad sam vidio da temelji nisu izvedeni u skladu s nacrtom, nisu izbetonirane stope temelja, smanjena je visina temelja na prednjoj strani sa 60 na 30 cm. Kad sam prigovorio rekli su mi da je s druge (niže) strane visina temelja metar pa kad se uzme prosjek da je to, to. Za stope nisam ni znao da ih nema, zaključujem po pukotinama koje su se pojavile.

 

slik 18
Ni špica krova nije betonirana, a trebala je biti po projektu (20 cm), samo je nabacana žbuka da poravna stepenasti dio koji ostane nakon zidanja špice.

Na kraju smo istu kuću morali legalizirati po zakonu iz 2012. godine, o svom trošku. Evo, to je moje iskustvo sa obnovom, a vjerujem da nisam jedini, što se i pokazalo sada kod potresa u Petrinji. (Ivan Matovina saborsko.net)