Aktualno Županija

Za geotermalne izvore kod Karlovca ove godine još samo “papiri”, iduće prva istražna bušotina – koštat će više od 28 milijuna kuna

GeotermiKA je dozvolu za istraživanje geotermalnih izvora za Karlovac 1 dobila u prosincu 2019., a vrijedi 5 godina

Novi koraci ka “Jetiju”, kako je gradonačelnik Damir Mandić nazvao geotermalne izvore kod Karlovca, iako to još ne vidimo, ipak se čine, a nakon što ove godine GeotermiKA ishodi potrebnu dokumentaciju, ono što slijedi iduće bit će i okom vidljivo – prva istražna bušotina.

GeotermiKA je, podsjetimo, tvrtka što ju je Grad osnovao upravo zbog istraživanja i eksploatacije geotermalne vode geotermalnog polja Karlovac za potrebe postojećeg toplinskog sustava grada koja očekuje i potporu EU fondova za proizvodnju električne energije za javne objekte u gradu – zdravstvene ustanove, škole, dječje vrtiće, objekte gradske uprave i javnu rasvjetu. U prosincu 2019. godine dobila je dozvolu za istraživanje geotermalnih voda u istražnom prostoru Karlovac 1. Dozvola je izdana na pet godina, do 2. prosinca 2024. godine.
GeotermiKA je potom počela aktivnosti vezane za istraživanje geotermalnih voda u istražnom prostoru Karlovac 1 i lani već odradila popriličan posao.

  • U procesu smo razvoja poslovnih suradnji i istraživanja mogućnosti za suradnju s raznim tvrtkama, a isto tako usko surađujemo sa ministarstvima i tijelima javne uprave. Proveden je natječaj za analizu i interpretaciju postojećih seizmičkih podataka te zaključen ugovor s izvođačem radova vrijedan 145.000 kuna, rekao je za KAportal direktor Vlatko Kovačić.

Dodaje da je elaborat završen u lipnju prošle godine. Analizom i interpretacijom određene su lokacije za dva para bušotina (dvije proizvodne KaGT-1, KaGT-3 i dvije utisne KaGT-2 i KaGT-4) te geološka osnova za istražnu bušotinu Karlovac Geotermalna 1 (KaGT-1).

  • U listopadu i studenom, uz pomoć Grada proveli smo javnu nabavu za dokumentaciju: Idejni projekt izrade istražne geotermalne bušotine i izgradnje bušotinskog radnog prostora za smještaj bušaćeg postrojenja, Elaborat o zaštiti okoliša za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš, Idejni projekt građenja bušotinskog radnog prostora, kaže nam Kovačić.

Ugovor je potpisan te je u tijeku izrada dokumentacije. Vrijednost ugovora je 386.250 kuna.

  • Zajedno s Gradom i Gradskom toplanom za 2021. dobili smo sredstva za izradu dijela dokumentacije na EU natječaju European City Facility (EUCF) u vrijednosti 450.000 kuna. U 2021. godini planiramo završiti svu preostalu potrebnu dokumentaciju za izradu prve istražne bušotine KaGT-1, te ishoditi lokacijsku dozvolu za prvu istražnu bušotinu KaGT-1. U Proračunu Grada Karlovca za nastavak radova osigurano je 1,100.000 kuna, kaže nam još direktor Geotermike.
    Najavio je da je ove godine od potrebne dokumentacije/elaborata za daljnji tijek projekta planirana izrada glavnog naftno rudarskog projekta istražne bušotine KaGT-1, glavnog projekta građenja bušotinskog radnog prostora KaGT-1, te sva dokumentacija potrebna za izgradnju i druge istražne bušotine KaGT-2. Procijenjena vrijednost dokumentacije je veća od 2,000.000 kuna.

Iduće godine, pak, projekt će dobiti i fizičke obrise jer “procijenjena vrijednost izgradnje/bušenja prve istražne bušotine KaGT-1 je 28,300.000 kuna u 2022. godini”.

  • Pred nama je puno toga što možemo i trebamo učiniti za svoj grad od kojeg živimo i za kojeg smo odgovorni. Vjerujemo da ćemo zajedno postići da Karlovac svima nama bude ugodan i energetski neovisan grad, a kao takav bit će nam najveća nagrada, zaključio je Kovačić.

Koliki su potencijali geotermalnih izvora, je li voda doista, kako se očekuje, toplija od 160 stupnjeva i ostale karakteristike, pokazat će prva bušotina i istraživanja iduće godine. A onda će biti i izvjesnije hoće li se voda, osim za toplinsku i električnu energiju, u sljedećim fazama, što je još dalja budućnost, koristiti za zagrijavanje sportsko-rekreacijskog centra, odnosno, bazena, te u poljoprivredi. (kaportal.hr)(foto:ilustracija)