Aktualno Županija

Objekti stradali u potresu na ozaljskom području nisu statički ugroženi, no opsežnih radova na saniranju štete ipak će biti

Stručne službe u suradnji s Gradskom upravom ažurno provode sve aktivnosti na utvrđivanju šteta nastalih u potresu.

Prema prvim procjenama, objekti stradali u potresu na području grada Ozlja nisu statički ugroženi. Naime, kao što je KAportal izvještavao, razorni potres koji je pogodio petrinjsko području 29. prosinca uzrokovao je oštećenja i na objektima na širem ozaljskom području. Uglavnom je riječ o javnim povijesnim objektima, kao što u Stari grad Ozalj, Plepelić dvor, samostan Svetice, brojne crkve i kapelice.

Iz Grada Ozlja poručuju kako upravo radi vrijednosti kulturne baštine, u suradnji s konzervatorima i ovlaštenim statičarima provode detaljne preglede objekta, kako bi dokumentirana oštećenja prijavili u zakonskom roku.
Nadamo se da većina primijećenih šteta ne predstavlja ozbiljniju statičku prijetnju za objekte i ljude, ali konačnu procjenu stanja dati će nalazi stručnjaka, poručuju iz gradske uprave.

U obilasku terena prema prvim naznakama Zavičajnom muzeju Ozalj, smještenom u Starom gradu, predstoje opsežni radovi na saniranju štete, a do završetka službene procjene ostaje zatvoren za posjetitelje radi sigurnosti.
Podsjetimo, KAportal je pisao o više oštećenih objekata na ozaljskom području, kao i da je gradonačelnica Gordana Lipšinić najavila financijsku pomoć u obnovi. Stručne službe obišle su oštećenja uzrokovana potresom na Starom gradu te je utvrđeno da načelno nema značajnijih oštećenja koja bi narušila statiku u dijelu stalnog postava i galerije muzeja. No, određene prostorije u muzeju i u Starom gradu Ozlju, kao primjerice jedan zid u muzejskom spremištu, podnu strukturu u uredima, bit će potrebno značajnije obnoviti sukladno smjernicama konzervatorskog odjela u Karlovcu. Nadamo se da ćemo uskoro dobiti i službeni dopis o pregledu i da ćemo uskoro biti otvoreni za posjetitelje, a u konačnici i da će se prostori sanirati u što skorijem periodu, poručuju iz Zavičajnog muzeja Ozalj. (kaportal.hr)