Aktualno Županija

Gradska toplana čeka potpisivanje ugovora koji donosi gradnju novog vrelovoda, direktor Klobučar: To je preduvjet za zelenu energiju, geotermalnu

– Idemo u smjeru koji smo svi priželjkivali prije par godina: da se obnovi vrelovod i ide prema zelenoj energiji, izjavio je Hrvoje Klobučar, direktor Gradske toplane, najavljujući skorašnji početak obnove vrelovoda u Karlovcu.

Projekt je to koji je u ITU mehanizam, kao i Karlovac, uvršten u prosincu 2018., dvije godine nakon što su ostali gradovi već krenuli u takve projekte.- Od tada je napravljena Studija izvodljivosti i kompletno projektiranje novog vrelovoda i ostalog uključenog u projekt, dobivene su građevinske dozvole, upisana je služnost, Ministarstvo je objavilo krajem prošle godine javni poziv i Gradska toplana se na njega prijavila, sljedeći korak je potpisivanje ugovora, što očekujemo kroz koji mjesec, rekao je Klobučar.

Projektom rekonstrukcije bit će obnovljeno 74 posto gradskog vrelovoda, odnosno 16 kilometara trase i 32 kilometra cijevi.- Vrijednost projekta je 131,8 milijuna kuna, od čega su prihvatljivi troškovi 126,3 milijuna kuna, od kojih je 105 milijuna kuna europskog novca, naveo je Klobučar.

Naglasio je da je cilj projekta kvalitetnija i sigurnija isporuka toplinske energije, a osim zamjene samih cijevi – čijem puknuću svjedočimo pa iako izgledaju česti svode se, prosječno, na dva prekida godišnje po podstanici – tu je i modernizacija toplinskih podstanica, koje će se povezati sa sustavom u Gradskoj toplani pa omogućiti bolje upravljanje i veću učinkovitost sustava.

– Ovaj projekt preduvjet je za nešto puno kvalitetnije, a to je zelena energija u našim domovima kroz učinkovit vrelovod, budući će toplinska energija iz geotermalnih postrojenja doći do domova korisnika. Time će Karlovac, kao prvi u Hrvatskoj, barem pola, ako ne i tri četvrtine svih potreba za grijanjem putem Gradske toplane dobiti iz obnovljivih izvora, najavio je Klobučar.

Dodao je i da je Toplana s dva projekta, a iz Hrvatske ih je stotinjak prijavljeno, ušla u uži izbor za sufinanciranje vlastitog udjela u projektu obnove vrelovoda – one razlike od 105 do 126 milijuna kuna koju valja namaknuti – te za fotonaponsku elektranu budući na Toplani planiraju instalirati fotonaponske panele za proizvodnju električne energije.(KAportal)