Aktualno Županija

Perica Vucelić karlovačku Hitnu preuzeo usred pandemije, u doba potresa i kampanje cijepljenja: Ništa od toga se ne bi moglo napraviti da nemamo ono najbitnije – dobar tim ljudi

Ako je Covid odjel u bolnici zadnja linija obrane od pandemije s kojom se suočavamo, onda je Hitna služba zasigurno ona prva, a njezini djelatnici su i najizloženiji potencijalnoj opasnosti od zaraze.

Kad po pozivu idu na teren, ne znaju je li osoba kojoj pružaju pomoć zaražena ili nije, postupaju pod opremom koja im znatno otežava rad i kretanje, a ako znaju da se radi o pozitivnoj osobi, onda i oni rade pod punom spremom u zaštitnim, tzv. “svemirskim odijelima”.

Pandemijski izazovi

– Od početka pandemije smo se dobro organizirali. U početku je bila problematična zaštitna oprema, nismo baš bili pripremljeni za ovakvo stanje, ali brzom nabavkom opreme sad smo konstantno puni. Tu je i doprinos Nacionalnog stožera, ali i ravnateljice Zavoda dr. Maje Grba Bujević, rekao je za KAportal ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Perica Vucelić.
Kaže da nije lako raditi u zaštitnoj opremi, smanjuje se mogućnost djelovanja ruku, zaštitni vizir i naočale se magle, treba se i popeti na četvrti ili peti kat pod opremom a kamoli nositi pacijenta. – Žilavi smo mi i otporni na sve izazove koje je Covid postavio. No sad već sve to predugo traje i osjeća se psihičko i fizičko opterećenje kod svih nas. Stvarno, jedini izlaz iz ove situacije je cijepljenje i da se konačno vratimo normalnom životu, kaže nam Vucelić.

Karlovački Zavod za hitnu medicinu imao je tri veća veća proboja korone, prvi u travnju prošle godine kad je u jednoj smjeni u izolaciju otišlo 14 ljudi zbog samo jednog pozitivnog. Proboj u kolovozu se dogodio kad su neki djelatnici došli s mora zaraženi, pa je u samoizolaciji završilo 20 ljudi. Zadnji veći proboj korone u sustav karlovačke Hitne dogodio se u studenom kad je izvan pogona bilo isto 20-ak ljudi.

Kampanja cijepljenja

U karlovačkoj Hitnoj i njezinim ispostavama u Karlovačkoj županiji dosad je cijepljeno 65 zdravstvenih radnika od ukupno 131 zaposlenika. Neki su preboljeli koronu pa nisu odmah trebali biti cijepljeni, no Vucelić je uvjeren da će vrlo brzo velika većina biti cijepljena i da će služba lakše funkcionirati, bez straha od korone.

Hitna sudjeluje u kampanji cijepljenje i daju podršku kod cijepljenja po Domovima za starije. Čim krene masovno cijepljenje po dvoranama ili šatorima, Hitna je tu sa svojim resursima da pomogne. Uz sve pandemijske izazove, karlovačka Hitna je na visini djelovala i u slučaju katastrofalnog potresa na području Petrinje. “Hitnjaci” su posebni

– Tu smo pokazali veliku snagu sustava. U roku od sam vremena bili smo na putu u pogođeno područje a da sustav Hitne unutar Karlovca ni u jednom trenutku nije došao u pitanje. Tada je postojala potencijalna opasnost da i Karlovac bude pogođen jačim potresom, pa smo i ovdje kod kuće morali biti potpuno spremni, kaže nam Vucelić. Dodaje da je Karlovac dao dva tima T1 s liječnicima i tri tima T2. Ukupno je Karlovac dao pet timova u pogođeno područje, u tu je bilo i vozilo sanitetskog prijevoza. Odmah nakon potresa, na području Petrinje, Siska i Gline bilo čak 68 vozila Hitne s timovima iz cijele Hrvatske. U Zagreb je preveženo 180 pacijenata, a ova aktivacija sustava zaista je pokazala koliko su naši “hitnjaci” posebni.

Ovo su samo neki problemi kojim se usred pandemije i u doba potresa bori karlovačka Hitna služba i njezin mladi ravnatelj, a sve to uz normalno funkcioniranje redovite službe. Vucelića brojni Karlovčani znaju i kao sjajnog sportaša, golmana NK Karlovca u onim zlatnim godinama kad se na Korani igrao drugoligaški i prvoligaški nogomet, ali i priznatog u svojoj struci. 2019. godine je Vucelić zaslužio i prestižnu nagradu najtehničara Hrvatske po izboru Udruge hrvatskih pacijenata.

Dužnost ravnatelja Zavoda preuzeo je usred pandemije, 1. studenog prošle godine kad je njegov prethodnik Nikša Antica imenovan za ravnatelja Opće bolnice Karlovac. Ova zahtjevna rukovodeća pozicija teško da bi otišla u bolje ruke, jer nakon dužeg vremena na nju je došao “hitnjak”, pravi terenaš. Od tehničara do ravnatelja

– U Hitnoj radim od 2003. godine, počeo sam kao medicinski tehničar ali onda se polako i doškolavao. 2007. godine sam upisao za prvostupnika sestrinstva u Zagrebu, pa kasnije, 2016. upisao i Zdravstveni studij za magistra sestrinstva u Rijeci. Tako sam postao pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo, a od 2014. došao i na mjesto glavnog tehničara, kaže nam skromni Vucelić koji je u Hitnoj prošao sve stepenice, od tehničara do ravnatelja Zavoda.

– Godinama sam “tukao” terene, noćne i dnevne smjene. Svakako da smatram da sam po tome i u prednosti. Sad nadograđujem onaj gornji dio priče, no ništa od toga se ne bi moglo napraviti da nemamo ono najbitnije – dobar tim ljudi. To nisu samo liječnici, tehničari i sestre, već i oni koji se bave ekonomskim i pravnim dijelom, sve do zaštite na radu. S takvim ljudima, tko god dođe na rukovodeću poziciju, ovaj sustav može ići samo naprijed, kaže nam Vucelić.

Kako nam kaže, gleda da u svom mandatu maksimalno poboljša one stvari koje je vidio kroz rad na terenu, a sad nadograđuje cijeli sustav.

– Da se sve još bolje orkestrira i da usluga bude još bolja i kvalitetnija. Tu smo svi, u konačnici, zbog naših građana, zaključio je Vucelić.(KAportal)