Aktualno Županija

Politička platforma Možemo! Karlovac uputila javni apel gradonačelniku Karlovca

Drazenka Polovic ist

Javni apel gradonačelniku Karlovca

obraćamo Vam se povodom obilježavanja 27. siječnja, Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta, kako bismo Vas potakli da i Karlovac stavite na europsku mapu gradova u čije pločnike su ugrađeni mesingom presvučeni Kameni spoticanja s ugraviranim imenima koja održavaju živom uspomenu na njihove građane, žrtve najstrašnijega zločina u povijesti čovječanstva.
Smatramo da bi priključivanjem internacionalnom projektu njemačkog umjetnika Guntera Demniga i postavljanjem Kamena spoticanja ispred domova iz kojih su zauvijek istjerani naši sugrađani Židovi te potom odvedeni u koncentracijske logore i ubijeni, izvršili barem dio svoje dužnosti sjećanja na njih.
Time bismo ujedno ostvarili i svoju obavezu vječnog upozorenja sadašnjim i svim budućim generacijama Karlovčana da se 1941. godina u kojoj je iz našega grada, kao žrtva jezivog ustaškog zločina nestala gotova cijela židovska zajednica koja je brojala oko 400 ljudi, nikada više ne ponovi.
Mislimo da toliko dugujemo Ivi Goldsteinu, Pavlu Frölichu, Davidu i Zlatku Meislu, Tiboru Hekschu, Karlu Zuckermannu, njegovoj supruzi Ruži i njihovoj jedanaestogodišnjoj djevojčici Anici, i mnogima, mnogima drugima.
Nadamo se da ćete svoj autoritet i ovlasti upotrijebiti kako bismo karlovačke žrtve holokausta, makar simbolično, vratili pred vrata njihovih, ujedno i najljepših, gradskih kuća i palača – stoji u apelu koji je u ime Političke platforme Možemo! Karlovac potpisala Draženka Polović.

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

U Hrvatskoj 658 novih slučajeva zaraze, preminulo 15 ljudi

OgPortal

U županiji ukupno 30 novih slučajeva

OgPortal

Obilazak gradilišta buduće mrtvačnice u Drežnici

OgPortal

Na državnom natjecanju mladih tehničara boje Karlovačke županije branit će 12 učenika – današnje nagrade šalju kolegama u Sisačko-moslavačku

OgPortal

Hrvatska nezaustavljivo tone prema dnu: u posljednjih nekoliko godina prestigle su nas i one zemlje od kojih smo tradicionalno bili bogatiji, a sada su od nas siromašnije samo najnerazvijenije regije EU-a

OgPortal

Rusi tvrde da do lipnja mogu osigurati pedeset milijuna doza cjepiva za Europu

OgPortal