Aktualno OG sada Ogulin

Grad Ogulin pokreće još jedan novi, najambiciozniji projekt – Centar za tehničku kulturu

Grad Ogulin je pokrenuo projekt izgradnje Centra za tehničku kulturu na području bivše vojarne Sveti Petar (Poredice). Radi se o do sada najambicioznijem projektu ove gradske vlasti. Namjera je financirati ga putem EU fondova, kao strateški projekt Republike Hrvatske. Ovaj projekt bi imao izniman značaj ne samo za grad Ogulin i širu regiju, već za cijelu Republiku Hrvatsku.

Spomenuti centar bi se bavio obrazovanjem u STEM područjima, od djece vrtićke dobi, pa do učenika i studenata, a isto tako i već zaposlenih građana. STEM je skraćenica od „science, technology, engineering, mathematics“, odnosno znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika.

Razvoj znanja iz STEAM područja je važan jer ono omogućava rast i stabilnost gospodarstva. Dobro obrazovani pojedinci iz navedenih područja lakše pronalaze posao, koji su u pravilu i bolje plaćeni. Korist imaju i poslodavci jer im se osigurava kompetentna radna snaga, kao i cijelo društvo jer razvoj znanja iz STEM područja omogućava razvoj države i rast standarda građana.

Suvremeno tržišno gospodarstvo i konkurencija među tvrtkama, a isto tako među državama, iziskuje konstantno unapređivanje tehnologije i uvođenje inovacija, što je nemoguće postići bez znanja. Tko se ne razvija, brzo ga pregazi konkurencija.

Cilj projekta je razvijati kompetencije građana, imati obrazovanu i stručnu radnu snagu koja će znanjem moći dodati vrijednost onome što radi, a ne da su prisiljeni egzistenciju svojoj obitelji osigurati iscrpljujućim dugotrajnim radom za malu plaću. Nije cilj ekonomskom eksploatacijom građana i niskodohodovnim djelatnostima, odnosno niskom cijenom rada, potaknuti gospodarski rast. Cilj je razvijati visokodohodovne djelatnosti koje će građanima uz umjeren angažman i rad pružiti visok standard života. Upravo je s tom namjerom i pokrenut spomenuti projekt.
Na projektu, uz Grad Ogulin, sudjeluju Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska zajednica za tehničku kulturu, Društvo za tehničku kulturu Ogulin, tvrtke Bjelin, Semmelrock stein+design, Monterra, Eurogrant Konzalting, Pučko otvoreno učilište Ogulin, HGSS stanica Ogulin, Obrtničko tehnička škola Ogulin, Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana Ogulin, Prva osnovna škola i Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić.

Projektu se još uvijek mogu priključiti i drugi zainteresirani dionici i to putem email adrese [email protected].