Aktualno Županija

U Karlovcu u studenom i prosincu 2020. zbog pandemije bilo gotovo duplo više ukopa nego 2019. – u siječnju taj grozni trend konačno stao!

Epidemija koronavirusa i svakodnevno brojanje zaraženih, ali nažalost i preminulih postala je naša svakodnevica. Naravno da to jako utječe i na psihu svih nas, a posebno na one koji se suočavaju s bolestima u obitelji, kao i s najtežim, smrtnim posljedicama.

O tome koliko je epidemija promijenila naše živote pokazuju i podaci o broju ukopa na karlovačkim grobljima kojima upravlja gradska tvrtka Zelenilo.- U razdoblju od 8. listopada 2020. godine do 1. veljače 2021. godine Zelenilo je izvršilo 98 ukopa pokojnika oboljelih od COVID-19, kažu nam u Zelenilu.

Primjetno je znatno povećanje broja ukopa u studenom i prosincu 2020. godine u odnosu na 2019. godinu. No srećom, i epidemija malo jenjava pa se taj broj smanjio u siječnju.Tako je u studenom pandemijske 2020. na karlovačkim grobljima pokopano 79 osoba, a godinu dana ranije 38. U prosincu je bilo 118 ukopa i odnosu na 68 u 2019. godini. U siječnju 2021. godine se taj broj gotovo posve izjednačio s brojem ukopa u vremenu prije pandemije. U 2019. godini bilo je 79 ukopa, 2020. 82 i ovog siječnja 78.

Posljednji ispraćaji preminulih od koronavirusa, ali i svih drugih pokojnika moraju se odvijati kroz propisana mjere Stožera civilne zaštite.

U Zelenilu nam kažu da su postojeće epidemiološke mjere za sad određene u trajanju do 15. veljače, a dalje ćemo vidjeti kako će biti.

– Sukladno mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske radi sprječavanje širenja epidemije COVID-19 na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše 25 osoba, sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom, a Zelenilo d.o.o. je obvezno nadzirati pridržavanje protuepidemijskih mjera, kažu nam u gradskoj tvrtki.

Prilikom dogovaranja ukopa, radnici Zelenila d.o.o. obavijeste naručitelja ukopa o propisanim epidemiološkim mjerama te se građani pridržavaju propisanih mjera. (KAportal)