Aktualno Županija

Duga Resa kreće u gradnju novog sportskog poligona za bicikle, romobile, role i skate – “pumptrack” igralište u MO Trešnjevka

Grad Duga Resa odlučio je izgraditi jedno novo sportsko igralište koje će biti pogodno za sve generacije, no zasigurno će njime najviše biti oduševljeni tinejdžeri. Riječ je o „Pumptrack“ igralištu koje će se graditi u najvećem dugoreškom Mjesnom odboru Trešnjevka i to na lokaciji nedaleko od postojećeg asfaltiranog igrališta.

– Pokrenuli smo postupak za izbor izvođača radova koje je otvoren do 9.veljače, a u projektnom zadatku zatražili smo da izvođač treba projektirati i promovirati Pumptrack poligon . Objekt će se nalaziti na području centra Duge Rese, na katastarskoj čestici 1932/1 k.o. Duga Resa 2 u vlasništvu Grada Duge Rese, u blizini postojećeg sportskog igrališta i postojećeg dječjeg igrališta tako da se može smatrati dopunom i proširenjem sportsko rekreacijske zone u centru grada. Budući da su pumptrack poligoni pogodni za tako širok krug korisnika i cijelu obitelj, oni nisu samo sportski objekt, već i postaju mjesto susreta lokalne zajednice, rekao je za KAportal gradski pročelnik Mladen Rakočević te pojašnjava kako je riječ o novoj vrsti igrališta gdje je neprekidna petlja ravnina i uzvisina po kojoj se može voziti i bez pedaliranja.

Oblik pumptracka omogućuje zabavnu, ali i sigurnu sportsku aktivnost na površini koja može biti manja od košarkaškog terena. Asfaltni pumptrackovi pogodni su za sve veličine bicikala, skateboardova, koturaljki, romobila i slično. Na pump stazi se mogu voziti biciklisti svake životne dobi i tehničke spremnosti. Umjesto pedaliranjem ili odgurivanjem, korisnici se na pumptracku pokreću mijenjanjem položaja svojih tijela gore – dolje. Ovaj inovativan princip kretanja čini pumptrack atraktivnim i drugačijim od svih sličnih igrališta i sportskih terena. Za razliku od zemaljskih poligona, ne zahtijevaju veliko održavanje i otporni su na sve vremenske uvjete zbog čega popularnost asfaltnih pumptrack poligona neprestano raste. Poligon pump staze sastoji se od asfaltnog dijela i zelene površine, a razlika u visini između najniže i najviše točke iznosi oko 1 metar.

– Planiramo napraviti pump igralište koje će biti veličine oko 700 četvornih metara, a za ovu namjenu izdvojit ćemo oko 400 tisuća kuna. Dio ovog novca je iz sredstava od plaće koje se odrekla dogradonačelnice Katarine Srakočić, a preostala sredstva osigurat će Grad. Naravno u svijetu i Americi postoje, jako velika takva igrališta, no mi ćemo napraviti u skladu s našim mogućnostima. Prvo takvo igralište, koje smo obišli i razgledali, izgrađeno je u Gradu Sveta Nedelja prošle godine, a planira ga napraviti i Grad Velika Gorica i još neke druge lokalne uprave, ispričao je pročelnik Rakočević te dodao kako bi se jednog dana u budućnosti mogla osnovati i neka takmičarska liga.(KAportal)