Aktualno OG sada Ogulin

Helena Dujmić : Kad sam se počela natjecati često sam gubila, ali nisam odustajala

52793013_561897110958272_4555216402599903232_nHelena Dujmić, šesnaestogodišnja je Ogulinka koja sada pohađa drugi razred Športske gimnazije u Zagrebu.  Bila je odlična učenica OŠ Ivane Brlić Mažuranić u Ogulinu. Taekwondo trenira od svoje šeste godine i vrlo je uspješna. Osvajačica je brojnih tuzemnih i inozemnih medalja, kategorizirana je sportašica Hrvatskog olimpijskog odbora i članica reprezentacije Hrvatske od 2018. godine. Zbog boljih uvjeta i većih mogućnosti napredovanja u taekwondou, školovanje nakon osnovne škole nastavlja u Zagrebu. Živi u đačkom domu, odlična je učenica i članica TKD kluba Jastreb iz Zagreba.

Helena nam kaže: “Počela sam trenirati u Ogulinu sa šest godina. Moj brat i ja smo pronašli zabavu u tom sportu , ali on je ubrzo odustao. Premda sam se više interesirala za gimnastiku, ipak sam se odlučila za taekwon do. „TKD klub Ogulin“ je jedan od najmanjih klubova u Hrvatskoj, ali meni to nije predstavljalo problem. Brzo sam se sprijateljila sa svojim jedinim trenerom  i sa prijateljima iz kluba. Uporno sam trenirala i ubrzo sam se počela natjecati i ostvarivati prve rezultate. To nisu bila neka veća natjecanja, ali meni su te pobjede puno značile. Kad sam se počela natjecati često sam gubila, ali nisam odustajala. Svaka nova pobjeda, ili nova medalja, mene je dodatno motivirala da još više treniram i da još više ulažem u sport.”

Kako je napredovala tako su joj uvjeti koje je mogao pružiti klub u Ogulinu postali nedostatni, pa je počela odlaziti na treninge u Karlovac sa „TKD Karlovac“.

“Trener Brežan i ostala ekipa iz Karlovca su vidjeli nešto u meni”-  kaže Helena i dodaje da su je vodili s njima, na turnire i pripreme.

Ponekad je bilo teško uskladiti treninge i školu, ali uvijek sam imala dobre ocjene i bila sam redovita na treninzima. Najveća motivacija i podrška su mi bili mama i baka. Zadnju godinu u kadetima sam osvojila prvo mjesto na državnom prvenstvu te sam ušla u reprenzentaciju Hrvatske i trebala sam nastupti na Europskom prvenstvu 2018-te”.- kaže Helena.145057623_326705328661203_8664052299449589144_n

NIJE TO UVIJEK LAKO

Naravno da je bilo trenutaka kada nisam više mogla i kada sam govorila da ću odustati ali tu su uvijek bili moji prijatelji, roditelji, bake i djedovi da me podupru u svemu što radim i da me usmjere na pravi put. Cijeli Ogulin mi je pružio potporu, svi nastavnici su bili dobri i razumni.  Na primjer, kada se trebalo pripremiti za Europsko prvenstvo, svaki drugi dan odlazila sam u Karlovac na treninge, a kada ne bih imala treninge u Karlovcu, odlazila sam u Zagreb trenirati sa kadetskom reprezentacijom. Svaki trening je bio bitan jer su te treninge vodili treneri Hrvatske kadetske reprezentacije. Nikada mi nije bio problem putovati svaki dan i vraćati se kasno. Također, kad mi je trebala nova oprema i novi kimono, što nije tako jeftino, uspjeli smo pronaći nekoliko poduzetnika koji su financijski pomogli. Prije odlaska u Španjolsku na kadetsko EP 2018, kada sam imala posljednji trening sa tadašnjom reprezentacijom, ispucavali smo lagane udarce i ja sam krivo stala te sam smaknula gležanj. Gležanj je bio bolan i natečen, ali ono što me je dovelo do suza je pomisao da se neću moći natjecati na EP. Imala sam samo par dana da zaliječim zglob, pa je moja mama davala sve od sebe da mi bude bolje. Na kraju sam se uspjela boriti i od 22 reprezentativaca samo je troje osvojilo medalju, a među tih troje sam bila i ja. Na Europskom prvenstvu 2018-te, nakon četiri borbe,  osvojila sam drugo mjesto. Od tada je taekwon do postao dio mojeg života.

145224413_717518728950131_6662653314962531211_n

Nakon toga nastavila je sa većim natjecanjima,  postala juniorka, no ubrzo je oboljela od mononukleoze zbog čega nije smjela pola godine trenirati. Sezonu je počela u novom klubu u Zagrebu gdje se natječe i trenira.  Nastupila je na tri G1 natjecanja i osvojila četiri medalje (broncu, srebro i dva zlata) što joj je omogućilo Stipendiju Zaklade Marina Čilića. Zatim je stigla korona i sve su turnire otkazali, ali j Helena ostala u Zagrebu kako bi trenirala.

Ciljeve si zadajem u skladu s onime što mogu, ni prevelike ni premale. Prevelike si ne zadajem zbog toga, što ako jednog dana to ne ispunim, ne želim biti tužna i razočarana, a ni premale zato što se onda uz njih ne može napredovati. Naravno, cilj svakoga tko se bavi sportom je da ode na Olimpijske igre, tako i meni. No, moj osnovni cilj je otići na svaki trening i odraditi ga maksimalno, dati sve od sebe i poslije treninga reći da sam to napravila najbolje što sam mogla. Uz to će doći i uspjeh. Nebitno, možda je sad to državna medalja, ili moje prvo državno natjecanje, a onda, ako sve bude u redu, europska i svjetska medalja, a jednog dana možda još nešto više.“- zaključuje Helena.

 

 

Na europskoj ranking listi u kategoriji do 52kg od 75 natjecateljica Helena se nalazi na prvom mjestu!

Helena ranking 2

 

Dio Heleninih rezultata:

Europsko kadetsko prvenstvo 2018 SREBRO
Croatia Open 2018 G-1 BRONCA
Bosnia Herzegovina Open 2019 G-1 BRONCA
Galebov trofej Beograda – Srbija Open 2019 G-1 SREBRO
Croatia Open 2019 G-1 ZLATO
Prvenstvo Zagreba 2020 ZLATO
Slovenia Open 2020 G-1, E-1 ZLATO
8. EUROPSKO KLUPSKO PRVENSTVO 2020 E-2 ZLATO