Aktualno OG sada Ogulin

Među hrvatskim gradovima koji nastoje pomoći gospodarstvu je i Ogulin

Od kako je prije gotovo godinu dana izbila pandemija korone, te je zbog epidemioloških mjera i zatvaranja ugroženo poslovanje velikog dijela poduzetnika, većina gradova uvela je čitav niz mjera pomoći svom gospodarstvu – od direktnih financijskih naknada, ukidanja plaćanja zakupa javnog prostora i površina, naplate komunalnih davanja, pa do smanjenja ili čak ukidanja poreza na potrošnju ugostiteljima koji su, zbog zabrane rada, u čitavoj situaciji najgore prošli.

Dio gradova išao je i korak dalje pa se odlučio upravo u krizi trajno odreći dijela ili čak čitavog prihoda od prireza, te i tako značajno rasteretiti svoje poduzetnike i građane. Prirez su tako tijekom prošle godine ukinuli Bjelovar, Čakovec, Valpovo i Pleternica, a porez na potrošnju uglavnom od 1. siječnja ove godine Samobor, Čakovec, Zagreb, Zabok, Našice, Sveti Ivan Zelina, Dugo Selo, Osijek, Zaprešić, Slavonski Brod, Kutina, Krapina, Zlatar, Zabok te Koprivnica.

U tri i pol godine ovoga mandata prirez je ukinulo samo 6 gradova – Sveta Nedelja, Ilok, Bjelovar, Sinj, Valpovo, Pleternica i Čakovec, a smanjilo ga je njih 13 – Karlovac, Ogulin, Grubišno Polje, Požega, Belišće, Čazma, Vinkovci, Imotski, Pakrac, Metković, Županja, Slavonski Brod i Novska i Donji Miholjac. Podsjećamo, Grad Ogulin je prirez po stopi od 10% uveo 01. siječnja 2015. godine. Aktualna gradska vlast prirez je u Ogulinu smanjila, sa 10, na 5% 1.srpnja 2019. godine. Tim potezom željeli su pozitivno utjecati na visinu plaća zaposlenih te građanima poboljšati životni standard.

Što se tiče mjera ublažavanja posljedica koronakrize po gospodarstvo, podsjećamo da je nedavno na zahtjev Ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Ogulin, održan sastanak sa predstavnicima Ceha i gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem. Između ostalog, tada je dogovoreno da obrtnici mogu očekivati, prema zakonskim okvirima, olakšice u 2021. godini i to u pogledu plaćanja poreza na potrošnju, spomeničkoj renti i plaćanju poreza na korištenje javnih površina. Konkretne mjere će biti iznijete unutar mjesec dana nakon konzultacija sa mjerodavnim službama, te će obrtnici biti obaviješteni o tome putem društvenih mreža Udruženja.
Na sastanku je također dogovoreno da će Grad Ogulin kod donošenja Programa potpora u malom i srednjem poduzetništvu, kao i potporama mjera COVID-a, napraviti korekcije kako bi što više obrtnika moglo aplicirati te mjere, a koje će se provoditi tijekom cijele godine. (gradonačelnik.hr/ROg)