Aktualno OG sada Ogulin

Ostvaruju se značajne uštede na javnoj rasvjeti

U srpnju 2020. godine je na području grada Ogulina po ESCO modelu započeo projekt zamjene javne rasvjete energetski učinkovitom. ESCO model znači da se provedba projekta financira iz ušteda ostvarenim na potrošnji električne energije.

Obzirom da su radovi dovršeni tijekom srpnja i kolovoza prošle 2020. godine zanimalo nas je jesu li već vidljive uštede na potrošnji električne energije, te smo stoga poslali upit Gradu Ogulinu.

U odgovoru stoji kako su usporedbom potrošnje u mjesecima od rujna do prosinca 2019. godine i potrošnje od rujna do prosinca 2020. godine vidljive značajne uštede na troškovima električne energije. Točniji iznos ušteda će se moći utvrditi tek kad se budu imali podaci o potrošnji za cijelu 2021. godinu, iz razloga što potrošnja varira po mjesecima i danima. Primjerice, zimi kad dan traje kraće rasvjeta se pali ranije u odnosu na ljetne mjesece. Isto tako za oblačnog vremena, kad ima manje sunčeve svjetlosti, rasvjeta se također automatizmom ranije pali.

Referentna za usporedbu je 2019. godina u kojoj su troškovi električne energije za javnu rasvjetu iznosili 2,5 milijuna kuna. Ušteda na električnoj energiji na godišnjoj razini, prema dosadašnjim pokazateljima, procijenjena je na između 70% i 75%, što će financijski iznositi oko 1,8 milijuna kuna, a to znači da će troškovi električne energije za javnu rasvjetu umjesto spomenutih 2,5 milijuna kuna ubuduće iznositi oko 700 tisuća kuna godišnje.

Uz navedene financijske benefite treba napomenuti da je ovim projektom Grad Ogulin smanjuje godišnju emisiju CO₂ za preko 75%, a također zbog manje potrošnje električne energije smanjuje se i instalirana snaga sustava javne rasvjete.