Aktualno Županija

Jelić se vraća u školu? Gimnazija Karlovac raspisala natječaj za profesora hrvatskog jezika, među 30-ak prijava navodno i ona bivšeg župana

S obzirom da profesorica hrvatskog jezika Ivanka Vuglešić odlazi u mirovinu, karlovačka Gimnazija krajem prošlog mjeseca raspisala je natječaj za popunu ovog radnog mjesta.

Na natječaj se javilo 30-ak osoba što i nije čudo s obzirom da je Gimnazija ipak najuglednija karlovačka škola. Ono što je zanimljivo je da je – prema informacijama iz krugova HDZ-a – na natječaj prijavu predao i Damir Jelić, bivši karlovački župan i gradonačelnik, u Karamarkovo doba jedan od najistaknutijih HDZ-ovaca, na državnoj razini, spominjan tada često i u kombinacijama za ministarske fotelje.Damir Jelić u politiku je otišao upravo s mjesta profesora hrvatskog jezika u Gimnaziji gdje je predavao od 1997. do 2005. godine. Nakon lokalnih izbora 2005. postaje profesionalni političar, i kao novopečeni HDZ-ovac uspinje se brzo, od nikud postaje zamjenika gradonačelnika, a onda i gradonačelnik kad se pokojni Branko Vukelić odlučio riješiti Mire Škrgatića, gradonačelnika koji se usudio misliti vlastitom glavom. Podsjetimo se, te 2005. HDZ je de facto izgubio izbore, ali je „preobratio“ dva vijećnika u čemu je i Jelić dao svoj obol, Sanju Katić koja je izabrana u vijeće na listi SDP-HSS-LS i Franju Capana iz HSU-a nakon što je HDZ sklopio skandalozni ugovor po kojem će karlovački HDZ HSU-u plaćati mjesečnu apanažu od 20 tisuća kuna u zamjenu za podršku.

Jelićeva zvijezda na HDZ-ovom nebu zasjala je jako u vrijeme Karamarka i njegove konzervativne revolucije da bi naglo potamnila s Plenkovićevim dolaskom.

Prvo se prošlog travnja iz nepoznatih razloga maknuo s mjesta predsjednika županijskog HDZ-a uz najavu da će odraditi mandat na mjestu župana do kraja i ne kandidirati se više ne izborima. Napomenuo je da će se posvetiti „mladima na području političkog managmenta“. Ipak, nije odradio mandat župana do kraja, prošlo ljeto nakon razgovora na visokoj razini u Zagrebu, podnio je ostavku pravdajući potez nikad pojašnjenim zdravstvenim tegobama.

„S današnjim danom podnosim ostavku na mjesto župana zbog zdravstvenih razloga. Daleko najveći dio mandata je iza nas. Zahvaljujem se svima na suradnji i s radošću mogu ustvrditi da je Županija potpuno stabilna“ – naveo je u objašnjenju ostavke prošlog kolovoza Jelić uz ispriku mnogima na „nenamjernim uvredama i pogreškama“.

„Ispričavam se svima u stranci, koaliciji, oporbi, medijima, gospodarstvu, udrugama, djelatnicima općina, gradova i županije i svim građankama i građanima Karlovačke županije na nenamjernim uvredama i nenamjernim pogreškama kroz 16 godina političkog rada.“

S obzirom da se kandidira na natječaju za profesora hrvatskog jezika u Gimnaziji, izgleda da je u međuvremenu prizdravio, a i promijenio mišljenje o tome da će se baviti s mladima kroz područje političkog managmenta. Odnosno, ako opet i postane profesor, nadamo se da se neće baviti političkim managmentom u školi. (KAportal)