Aktualno Županija

Karlovačka Nova ljevica o projektu gradnje Centra na Babinoj gori: Poništite javnu nabavu, nakon izbora ide analiza projekta

Nova ljevica uputila je novo priopćenje, ovog puta vezano za projekt koji Karlovačka županija već smatra riješenim, a to je izgradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom na Babinoj gori pored Karlovca.

Podsjetimo, ekološki aktivisti već godinama upozoravaju da bi gradnja ovakvog Centra na ovoj lokaciji mogla imati poguban utjecaj na okoliš, no aktualna vlast se na to ne obazire, nego ga je, doduše nakon više od 10 godina od prvotne ideje, dovela na razinu postupka javne nabave za izvođenje radova.Nova ljevica, odnosno njezin predvodnik Dimitrije Birač smatra da trebalo “poništiti i ovu drugu javnu nabavu, nakon lokalnih izbora novo vodstvo bi trebalo izvršiti analizu i reviziju projekta u smislu njegove održivosti i provesti pravu javnu raspravu kojom bi se mogli konfrontirati stavovi onih koji podržavaju i onih koji se protive ovom projektu i onda donijeti konačnu odluku”.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Sadašnje vodstvo Karlovačke županije, točnije zamjenica bivšeg župana Jelića koja obnaša dužnost župana, Martina Furdek Hajdin u više je navrata javno izjavila da projekt RCGO “Babina gora” ide dalje i da će uskoro biti izabran izvođač radova. Stoga smatram da je potrebno hitno intervenirati i obavijestiti javnost da bi donošenje takve odluke sada nekoliko mjeseci uoči lokalnih izbora 16. svibnja, bilo i više nego politički nekorektno.

S obzirom na poželjne demokratske standarde, vodstva izabranih tijela javne vlasti trebala bi se na kraju svog mandata suzdržavati od donošenja financijskih odluka koje bi mogle otežati ili onemogućiti rad tih tijela u novom mandatu. Kako se već nalazimo u neformalnoj predizbornoj kampanji i zamjenica župana Furdek Hajdin je već istaknuta kao kandidatkinja HDZ-a na predstojećim izborima za županicu Karlovačke županije, tim više je problematično donijeti takvu odluku o strateškom projektu koji već petnaest godina, od samog početka, izaziva prosvjede, sukobe, peticije itd.

Naglasit ću da je ukupna vrijednost projekta Centar za gospodarenje otpadom Babina gora 270.490.490,00 kuna. U sufinanciranju njegove izgradnje sudjeluju Europska unija sa 72,34%, Fond za zaštitu okoliša (17,66%) i suvlasnici tvrtke KODOS d.o.o., jedinice regionalne i lokalne samouprave (10 %). Odlukom ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića o financiranju projekta CGO na Babinoj gori (od 8. travnja 2019.) odobreno je 195.672.384,43 kuna CGO-u Karlovačke županije KODOS d.o.o. Navedeni iznos predstavlja udio Europske unije u sufinanciranju projekta.

Također ću naglasiti da su 24. lipnja 2020. zaprimljene tri ponude u ponovljenom postupku javne nabave za Projektiranje i izvođenje radova izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Babina gora, procijenjene vrijednosti nabave 179.903.225,00 kn (bez PDV-a). Radi se o sljedećim gospodarskim subjektima:
• Zajednica ponuditelja STRABAG d.o.o. Zagreb i STRABAG Umwelttechnik GmbH (368.943.351,70 kn bez PDV-a)
• Zajednica ponuditelja GH Holding d.o.o. i RIKO d.o.o. (356.000.050,00 kn bez PDV-a)
• KOSTAK, komunalno in gradbjeno podjetje d.d. (288.748.060,00 kn bez PDV-a).

Prema tome, jasno je da ukoliko se prihvati i “najpovoljnija” ponuda od tri pristigle, da će za JLS onih 10% predstavljati enormno opterećenje za proračune, onda i za građane – porezne obveznike. Od toga najviše i za Grad Karlovac i njegove građane. Zbog tako velike razlike u procijenjenoj vrijednosti tih radova i pristiglih ponuda u proljeće prošle godine već je donijeta odluka o poništavanju natječaja i tom prilikom dožupanica je izjavila:

„To je ponovljeni postupak jer onim koji je bio prošlu jesen, na žalost, dobivene su ponude koje su bile znatno više od procijenjene vrijednosti i odluka Kodosa u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike je bila da se nabava ipak poništi, tako da nadamo se drugoj prilici i da će u građevinskom sektoru sada objektivnije sagledati sam projekt.“ (KAportal 23.4.2020.)

Uz sve napisano, trebalo bi: poništiti i ovu drugu javnu nabavu, nakon lokalnih izbora novo vodstvo bi trebalo izvršiti analizu i reviziju projekta u smislu njegove održivosti i provesti pravu javnu raspravu kojom bi se mogli konfrontirati stavovi onih koji podržavaju i onih koji se protive ovom projektu i onda donijeti konačnu odluku.” (KAportal)