Aktualno Županija

HDZ-ov načelnik upravo je osuđen za silovanje. Mogao je dobiti pet godina, dobio je dvije

Načelnik Lasinje Željko Prigorac u utorak je na karlovačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora za silovanje sumještanke iz kolovoza 2018. Sud je utvrdio da je “uporabom sile bez pristanka žrtve izvršio spolni odnos te time počinio kazneno djelo protiv spolne slobode silovanjem”.

U obrazloženju presude sutkinja Elma Kaleb Mamić rekla je da su u dokaznom postupku navodi oštećenice bili “jasni, uvjerljivi i vjerodostojni i u bitnom ih potvrđuje materijalna dokumentacija o DNK tragovima okrivljenika”.

Dodala je da je dokazano kako je oštećenica Snježana Knežević jasno dala do znanja da ne želi spolni odnos, ali je okrivljenik “s ciljem zadovoljenja svog spolnog nagona silom skršio njen otpor i silovao je”.

‘Kazna je trebala biti i stroža’
Nazvavši počinjeno djelo odvratnim i odbojnim sutkinja je naglasila da je “osuđujuća presuda društvena osuda silovanja uz koju se jača povjerenje građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava” te je izrazila uvjerenje da će takva osuda “utjecati na ostale da ne čine ovakva kaznena djela”

Na izricanju presude nisu bili ni optuženi Prigorac i njegov odvjetnik niti oštećena Knežević. No, njena opunomoćenica Ana Gruber je u izjavi za medije izrazila zadovoljstvo osuđujućom presudom.“Osuđujuću presudu smo i očekivali, iako smatramo da je kazna od dvije godine trebala biti i malo stroža. Smatramo da uz osudu i druge silovane i seksualno zlostavljane žene više ne bi trebale šutjeti, bez obzira tko su počinitelji i kakve funkcije obavljaju. Treba ih se prijaviti da bi odgovarali za takvo ponašanje”, rekla je Gruber. Prigorac je, inače, mogao biti kažnjen do pet godina zatvora.

Prigorac je još uvijek načelnik
O eventualnoj žalbi okrivljenika na presudu ili možda i Županijskog državnog odvjetništva na visinu kazne, odlučivat će Visoki kazneni sud.

Prigorac je na funkciju načelnika 2017. izabran kao kandidat HDZ-a, ali je iz stranke nakon ovog događaja istupio 2018. na vlastiti zahtjev. Funkciju načelnika i dalje obavlja.(telegram.hr)

Posljednje objavljeno

Koliko su donacija do sad primili kandidati za ogulinskog gradonačelnika?

OG Portal

Najmanje 11 mrtvih u pucnjavi u školi u ruskom Kazanju

OgPortal

U Ogulinu troje novooboljelih

OgPortal

Stigle službene brojke Nacionalnog stožera: Ovo je najveći pad novozaraženih u trećem valu!

OgPortal

Mario Zovak podnio ostavku na mjesto v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice!

OgPortal

Utorkom iz muzejskog arhiva – Otvorenje Alpinističke zbirke

OgPortal