Aktualno Županija

HDZ-ov načelnik upravo je osuđen za silovanje. Mogao je dobiti pet godina, dobio je dvije

Željko Prigorac Lasinja

Načelnik Lasinje Željko Prigorac u utorak je na karlovačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora za silovanje sumještanke iz kolovoza 2018. Sud je utvrdio da je “uporabom sile bez pristanka žrtve izvršio spolni odnos te time počinio kazneno djelo protiv spolne slobode silovanjem”.

U obrazloženju presude sutkinja Elma Kaleb Mamić rekla je da su u dokaznom postupku navodi oštećenice bili “jasni, uvjerljivi i vjerodostojni i u bitnom ih potvrđuje materijalna dokumentacija o DNK tragovima okrivljenika”.

Dodala je da je dokazano kako je oštećenica Snježana Knežević jasno dala do znanja da ne želi spolni odnos, ali je okrivljenik “s ciljem zadovoljenja svog spolnog nagona silom skršio njen otpor i silovao je”.

‘Kazna je trebala biti i stroža’
Nazvavši počinjeno djelo odvratnim i odbojnim sutkinja je naglasila da je “osuđujuća presuda društvena osuda silovanja uz koju se jača povjerenje građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava” te je izrazila uvjerenje da će takva osuda “utjecati na ostale da ne čine ovakva kaznena djela”

Na izricanju presude nisu bili ni optuženi Prigorac i njegov odvjetnik niti oštećena Knežević. No, njena opunomoćenica Ana Gruber je u izjavi za medije izrazila zadovoljstvo osuđujućom presudom.“Osuđujuću presudu smo i očekivali, iako smatramo da je kazna od dvije godine trebala biti i malo stroža. Smatramo da uz osudu i druge silovane i seksualno zlostavljane žene više ne bi trebale šutjeti, bez obzira tko su počinitelji i kakve funkcije obavljaju. Treba ih se prijaviti da bi odgovarali za takvo ponašanje”, rekla je Gruber. Prigorac je, inače, mogao biti kažnjen do pet godina zatvora.

Prigorac je još uvijek načelnik
O eventualnoj žalbi okrivljenika na presudu ili možda i Županijskog državnog odvjetništva na visinu kazne, odlučivat će Visoki kazneni sud.

Prigorac je na funkciju načelnika 2017. izabran kao kandidat HDZ-a, ali je iz stranke nakon ovog događaja istupio 2018. na vlastiti zahtjev. Funkciju načelnika i dalje obavlja.(telegram.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

U BiH kaos zbog nabave cjepiva, Pfizer odbacuje optužbe

OgPortal

Milanović o izboru šefa Vrhovnog suda: Travestija u kojoj glumimo natječaj

OgPortal

Uklonjen kiosk Tiska

OgPortal

Dug države veledrogerijama narastao na 6,1 milijardu kuna; od 1. ožujka kreću uvjetovane isporuke lijekova

OgPortal

VIDEO Netko je upucan u Novom Zagrebu: ‘Dečko je pregovarao s policijom, čuo sam pucanj’

OgPortal

Češka razmatra uvođenje strožih mjera

OgPortal