Aktualno Županija

Europskim sredstvima do novog vozila tvrtke Tehnix – ozaljsko područje u odvojenom prikupljanju otpada već sada dosegnulo nacionalni plan od 60 posto

Ozalj Tehnix

Ozaljska komunalna tvrtka Azelija eko d.o.o. europskim sredstvima nabavila je novo vozilo za odvojeno prikupljanje otpada. Riječ je o investiciji od gotovo 604 tisuće kuna, koja je realizirana u suradnji s renomiranom čakovečkom tvrtkom iz sektora gospodarenja otpada Tehnix d.o.o.

Kako je kazao direktor Azelije eko d.o.o. Miroslav Cigić na predstavljanju vozila, svako komunalno poduzeće pa tako i ovo teži cilju ostvarivanju nacionalne kvote od 60 posto razdvojenog prikupljanja otpada.

– U ovom projekt zajedno s Razvojnom agencijom Karlovačke županije nastojimo osigurati uvjete za što više prikupljenih odvojenih frakcija s ciljem smanjenja količine komunalnog otpada, a time i smanjenje odlaganja otpada na deponiji. U zadnje dvije godine to smo uspjeli smanjiti za 38 posto, a računajući i odvojenu frakciju glomaznog otpad, udio razvrstavanja pojedinih frakcija otpada na području djelovanja Azelije eko d.o.o. doseže brojku od 62,5 posto.

Ovim rezultatima iznimno je zadovoljna i zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar, za koji kaže kako su to rezultati ekološki osviještenosti ovog poduzeća.

– To je ujedno i jedan od preduvjeta kojima Europska unija u novoj perspektivi traži od Republike Hrvatske, a time i Karlovačke županije, budući da je jedan od pet strateških ciljeva u narednom ciklusu upravo Zelena Europa. Ekološki osviješteno gospodarstvo ujedno je i održivo gospodarstvo, naglasila je zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar.

No, ova nova investicija samo je nadogradnja sustava u gospodarenju otpadom na širem ozaljskom području, istaknula je gradonačelnica Gordana Lipšinić.

– Nije proces brige o otpadu na ovom području počeo jučer, naprotiv na području grada Ozlja i općina Kamanje, Žakanje i Ribnik o otpadu se brine dugi niz godina. Podsjetit ću samo na prekogranični projekt sa susjednom Slovenijom „Otpad nije smeće“ koji je bio aktualni prije više od desetak godina, i već tada je ova sredina učila kako se otpadom treba gospodariti.A planova ima i za budućnost.

– U narednom periodu cilj nam je postojeći sustav još više unaprijediti, pa razmišljamo o tome kako i na koji način odvojeno prikupljeni otpad kontrolirati i kako biti siguran da su prikupljene frakcije potencijalno iskoristiva sirovina za neke nove procese. Znači jedan od nadogradnji sustava bio bi zasigurno sustav sortirnice ali i kompostana kao briga o zelenom otpadu, pa je to nešto što nas očekuje i slijedi, najavila je gradonačelnica Lipšinić.

Tvrtka Tehnix koja već niz godina surađuje na ozaljskom području, danas zapošljava preko 528 stalno zaposlenih djelatnika, aktivna je u sektoru gospodarenja otpada već 30-tak godina i u tom periodu poduzeće se razvijalo, kako kaže i sam direktor Željko Horvat, vrlo aktivno i vertikalno i horizontalno.- Vertikalno znači da smo razvijali društvenu i socijalnu odgovornost i suradnju s projektnim uredima, znanstvenim institucijama i fakultetima. Horizontalno znači ne samo da smo uspjeli zadržati svoja radna mjesta, nego smo se i proširili i razvili aktivnosti u tri sektora, prvi sektor je gospodarenje otpadom, drugi sektor je gospodarenje vodama i treći sektor je modularna gradnja. Svjesni samo da je resorno ministarstvo na čelu s ministrom Čorićem vrlo aktivno u što bržem postizanju cilja EU direktiva tako da Tehnix zajedno s domaćom industrijom sudjeluju u tome.

Kroz projekte reciklažnih dvorišta, sortirnica, kompostana pa i tezom da nema jeftinog sakupljanja komunalnog otpada ipak s može dosta toga uštediti, mišljenja su u tvrtki Tehnix, i to upravo ako se pametno izaberu ovakva vozila koje imaju neke od prepoznatljivih performansi, kao što su kvaliteta motora EURO6D, niske emisije CO2 plina, mala potrošnja goriva, jednostavna i brza obuka vozača, a osim toga vozilo ima i visoke standarde sigurnosti i zaštite na radu, uz nezaobilazno sustav kamera kojima se u zadnjih mjesec dana bilježi sva aktivnost kod prikupljanja otpadom.

– Ova investicija u Ozlju direktan je primjer kako se europskim novcem dolazi do benefite građana kroz inicijative njihove lokalna samouprave, Grad Ozalj, susjednih općina i Karlovačke županije pa i domaće eko industrije, zaključuje direktor Horvat.(KAportal)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Učenici OTŠ-a izradili klupe i vješalice za gardarobe plesne dvorane Pučkog učilišta

OG Portal

Vatrogasci intervenirali sedam puta

OgPortal

Rizik od hospitalizacije 64 posto veći kod britanske varijante koronavirusa

OgPortal

Koje će mjere Vlada na sjednici popustiti?

OgPortal

Facebook daje medijima milijardu dolara i žali zbog blokade vijesti u Australiji

OgPortal

Od doniranih 100 milijuna kn, Vlada će samo 40% dati za obnovu kuća, evo gdje ide ostatak

OgPortal