Aktualno Sport

Hrvatski prvak slavio je 1:0 protiv Krasnodara i s ukupnih 4:2 prošao dalje

DINAMO PROŠAO U OSMINU FINALA!

Uspio je Dinamo, plasirao se u osminu finala Europske lige! I to bez prevelike buke, bez drame, kao običan dan u uredu pao je Krasnodar i u Zagrebu (1:0), Mislav Oršić upisao je još jedno ime u bilješku svojih “žrtava”.

Dinamo je najmanje tamo gdje je bio prije dvije godine, tada je stao u toj fazi, zašto ovaj put ne bi otišao još korak dalje? Uz dobar ždrijeb, sve je moguće… Ma i uz manje dobar, Krasnodar nije bio idealan izbor, momčad iz Lige prvaka, ali Dinamo je prošao, s dvije pobjede. Fenerbahče, Viktoria, Benfica, Atalanta, CSKA, Krasnodar…, svi su oni u zadnje dvije i pol godine položili oružje u Maksimiru. Who is next?
Počelo je odmah puškometanje, nije se Dinamova obrana ni postavila, u 15. sekundi Krasnodar je došao pred Livakovića. Cabella je bio malo iskosa, ali blizu, pucao, Ristovski izbacio u korner. Tek pola minute kasnije Dinamo je krenuo u kontru, Ivanušec je s vrha šesnaesterca lijevom nogom pucao, mladi Agkatsev u svom debiju za prvu momčad Krasnodara uspio nekako odbiti. Pamtit će, vjerojatno, u karijeri ovu utakmicu i tu prvu obranu na samom početku.

Pokazali su Rusi u prvim minutama svoje namjere, s čak četvoricom igrača napadali su Dinamovu zadnju liniju, mijenjali su stalno pozicije, nije Modrima bilo lako izaći iz svog polja. Ipak, kad god je Dinamo uspijevao maknuti pritisak s leđa, nešto se događalo pred Agkatsevom, ako ništa, barem korneri, koji ovaj put nisu donijeli ništa.

Oršić je zato pucao iz slobodnjaka, opet je mladi golman bio priseban. Kao i u 19. minuti, kad je ponovno pucao Ivanušec, sad desnom nogom, najbolja obrana Agkatseva, izvadio je iz kuta. Ne znamo je li se u tim trenucima pitao Krasnodarov trener Musajev zašto i u prvoj utakmici nije dao šansu tom mladiću. Inače, upravo je Musajev danima pričao kako golman Gorodov nije jedini krivac za poraz, a onda ga ipak ostavio na klupi. No, to su njegove brige…
Nisu Rusi bili bezopasni, probijali su po strani, ubacivali u šesnaesterac, jednu povratnu loptu u padu je Claesson poslao preko gola, a nešto kasnije na odbijancu bio Wanderson, snažno pucao, ali Livaković je bio “izvanredson”, uhvatio je loptu. Tko će prvi zabiti, u kojem će smjeru otići susret? Brzo je odgovorio Dinamo. Jakić je dočekao neopreznost lošeg Brazilca Kaia, uzeo loptu, odličnu akciju završio je Oršić. Dinamo je povećao ukupnu prednost, napravio još korak prema osmini finala.

A samo minutu kasnije, opet prilika, Ademi je s 20 metara pucao preko gola. Bili su Rusi u tim trenucima zreli za još koji gol, ali su preživjeli. Kao što je i Dinamovo vodstvo preživjelo do kraja prvog dijela, iako je Cabella u zadnjoj minuti iz dobre pozicije pucao loše, preko gola.
Nastavak nije donio spektakl, Dinamo je samo potvrdio da je postao prava, rutinska, europska momčad. Bez previše stresa, uz par (polu)prilika, Modri su obranili pobjedu. Lauritsen je nakon kornera pucao glavom, odličan je pokušaj Gvardiola s 20 metara skinuo opet Agkatsev. Dao je Musajev sve u napad, ušli su Ari i Sulejmanov umjesto Smoljnikova i Gazinskog, međutim, Dinamovi nogometaši su zatvorili sve prilaze Livakoviću, Lauritsen i Theophile pokupili sve visoke lopte. A kad je trebalo, bio je tu i Livaković, za dalekometne udarce. Nisu Rusi uspjeli postići ni počasni gol, nisu im Modri dopustili ni to zadovoljstvo.

Ruke visoko u zraku, ali nisu Modri dugo slavili, ovakve pobjede postale su već “normalne”, misli su već na ždrijebu. Ima tamo “zrelih” za još koju bocu maksimirskog pjenušca. (sportske.jutarnji.hr)