Aktualno OG sada Ogulin

Grad Ogulin uvodi sustav lokalne riznice

U gradskoj upravi je u tijeku implementacija sustava lokalne riznice koja podrazumijeva ukidanje žiro računa proračunskih korisnika, rekao nam je zamjenik gradonačelnika Ogulina Daniel Vukelja.

Proračunski korisnici Grada Ogulina su Javna vatrogasna postrojba Ogulin, Dječji vrtić „Bistrac“, Gradska knjižnica i čitaonica, Pučko otvoreno učilište, Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke i Zavičajni muzej Ogulin.

Nakon implementacije sustava svi vlastiti i namjenski prihodi proračunskih korisnika će se uplaćivati na račun Grada Ogulina, preko kojeg će se plaćati i sve obveze korisnika.

Implementacija je započela u 2020. godini kad su s 1. siječnjem proračunski korisnici Dječji vrtić „Bistrac“ i Javna vatrogasna postrojbe Ogulin ušli u sustav lokalne riznice. Od 1. siječnja 2021. godine proračunski korisnici, Gradska knjižnica i čitaonica Ogulin i Zavičajni muzej Ogulin, ušli su u sustav lokalne riznice.

“Do potpune implementacije sustava lokalne riznice preostaju za integraciju još Pučko otvoreno učilište Ogulin i Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke. Ovi korisnici će od 1. siječnja 2022. godine biti uključeni u sustav, nakon čega će svi proračunski korisnici Grada Ogulin poslovati preko jedinstvenog gradskog žiro računa”- navodi Vukelja.

Ciljevi uvođenja lokalne riznice su efikasnije upravljanje financijama, veća transparentnost trošenja proračunskih sredstava, bolja kontrola i nadzor nad korisnicima, potpuna integriranost i jednoobraznost računovodstvenih procesa te postizanje ušteda, na način da se izbjegava nepotrebno zadržavanja novca na posebnim računima, plaćanje kamata na pozajmljena sredstva, transakcijski troškovi prijenosa novca s računa na račun i slični troškovi.

Ušteđena sredstva Grad Ogulin može usmjeravati za druge namjene u svrhu poboljšanja kvalitete života svojih građana.