Aktualno OG sada Ogulin

Zimska vježba na Bjelolasici

“Kažu da je ponavljanje majka znanja i da se samo vježbanjem može napredovati i biti dobar u nečemu. Mi želimo i ne možemo si dozvoliti da ne budemo dobri u nečemu što radimo jer ljudski životi ovise o tome.

To zahtjeva da svake godine barem jednom godišnje organiziramo vježbu zimskih tehnika spašavanja. Obično to radimo početkom a ne krajem zime no prošla godina pogotovo njen kraj je najblaže rečeno bila neuobičajena, pa smo na kraju i sretni da smo jučer na Bjelolasici uspjeli organizirati ovu vježbu” –  napisali su HGSS-ovci na svojim službenim stranicama.  Dalje navode:

“Vježba je zamišljena kao prikaz tehnika i opreme koja je potreba pri spašavanju u zimskim uvjetima, nakon čega se sve ponovilo uz zamišljeni scenariji.

U početku vježbe prikazano je korištenje opreme za lavine (LPP, sonda i lopata) uz objašnjenje presjeka snijega i prognoziranja lavina.

Nakon lavinskog dijela vježbe prikazana su sidrišta u snijegu i što se sve može koristiti kao sidrište u zimskim uvjetima (skije, cepin, snježna gljiva i ostala prirodna sidrišta). Uz sidrišta su prikazane i najčešće korištene tehnike kao što su momčadski poteg za podizanje uz kolotur bloker, karabinerska kočnica za spuštanje, te spuštanje pomoću trenja oko drveta. Potom je prikazano navezivanje nosila uz utopljavanje i zbrinjavanje unesrećene osobe te tzv. HASKI zaprega.

Drugi dio vježbe zamišljen je kao scenarij s ozlijeđenim turno skijašem, ozljedom koljena, gdje je unesrećenog bilo potrebno zbrinuti, utopliti te spustiti do mjesta dogovorenog za dolazak hitne pomoći.

Još jednom je ova vježba pokazala da naši članovi imaju znanje i da su spremni djelovati i u zimskim uvjetima, mada su to već ove zime pokazali u nekoliko akcija znanje i spremu za akcije u zimskim uvjetima, kojih je u zadnje vrijeme sve veći broj, zbog sve veće aktivnosti rekreativnih planinara koji se često upute, u snijegom pokrivena područja, bez adekvatne opreme.

Na nekoliko priloženih fotografija možete vidjeti kakvi su bili uvjeti i osjetiti dio atmosfere naše prekrasne Bjelolasice”. (foto:HGSS St Ogulin)