Aktualno OG sada Ogulin

Prošli tjedan uz potres još i detonacije – dobili smo odgovor Policijske uprave Karlovačke

Tijekom prošlog tjedna na Vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju, na prostoru Oštarijskih Dolova, provođeno je uništavanje prikupljenih minsko-eksplozivnih sredstava. Tom prilikom odjekivale su jake detonacije cijelim područjem, a bile su izražene i na području grada Ogulina, gdje je zvuk detonacije bio praćen i podrhtavanjem prozora. S pitanjima su nam se obratili  i naši uznemireni čitatelji. Neki su napominjali da uslijed detonacija dolazi i do pucanja šternji. Dodatno uznemirenje izazvao je potres koji se istovremeno osjetio i na našem području. Spomenuti radovi bili su najavljeni za dva dana, međutim drugi dan se detonacije nisu čule.

Vezano za ovaj događaj obratili smo se PU Karlovačkoj koja je te poslove obavljala.
Zanimalo nas je zar se nije moglo pokazati malo senzibilnosti, pa u ovo vrijeme kada su građani već dovoljno isprepadani stalim čestim potresima i podrhtavanjima zgrada i kuća, odgoditi takve radove?
Nadalje, pitali smo koliko je pametno i sigurno vršiti detonacije takvog intenziteta na našem području, koje također spada u trusno područje s potencijalnom ugozom od potresa? Postoje li kakve studije o tome? Jer, poznato je da se prilikom takvih detonacija oružja, kao posljedice javljaju zagađenost zraka, vode i zemlje teškim metalima živom, kadmijem i olovom. Zbog vapnenastog terena, teški metali prodiru i u podzemne vode. Postoji li kakva studija utjecaja na okoliši i da li netko kontrolira zagađenost tla i zraka na širem području oko mjesta detonacija?

Iz PU Karlovačke stigao nam je slijedeći odgovor.

“Nastavno na Vaš upit vezan za detonacije uslijed uništavanja minsko-eksplozivnih sredstava, obavještavamo Vas da su policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu MUP-a RH 24. i 25. veljače 2021. godine, na Vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju na prostoru Oštarijskih Dolova, temeljem plana i zapovjedi provodili uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava.

Uništavanje je provedeno na uobičajen način na području koje je pod ingerencijom MORH-a gdje se je to i ranije činilo uz strogo pridržavanje propisa i elaborata MORH-a kojima je uređen postupak uništavanja na tom prostoru. Kao i svaki puta do sada, o planiranom uništavanju minsko-eksplozivnih sredstava pravodobno smo obavijestili javnost upravo kako ne bi došlo do nepotrebnog uznemiravanja stanovništva na području Josipdola i Oštarijskih Dolova.”