Aktualno Županija

Skidali križ s karlovačke crkve, a ispod njega pronašli tajanstveni svitak iz 1794.: “U njemu možda ima i novca”

Križ skidanje

Na Trgu Josipa bana Jelačića u Karlovcu od jutros su započele pripreme za uklanjanje križa i jabuke sa zvonika crkve Presvetog Trojstva oštećene u nedavnim potresima.

Skidanje križa visokog oko 3,5 metara, širokog 2,8 metara, koji je bio na visini od 57 metara obavljalo se uz pomoć dizalice nosivosti 60 i 180 tona, a akciju je koordinirala je karlovačka Javna vatrogasna postrojba.A samo skidanje križa i jabuke pokazalo se da je na kraju oduševio stručnjake kao i građane Karlovca. Naime, pronađen je svitak iz 1794. godine koji se nalazio u jabuci ispod križa zvonika. On je pronađen tijekom rezanja stupa.

U njemu se nalaze povijesni zapisi o izgradnji, graditeljima te stanju u gradu kada se je križ ugrađivao na kupolu zvonika.Svitak je bio u bakrenoj posudi, hermetički zatvoren, s restauratorima će biti otvoren i pročitan, a očekuju se da na svitku piše tko je radio, tko je bio kralj, poglavar Crkve…

“Sada u trenutku skidanja križa osjećam i žalost i nadu, svakako da nije lako, pitanje je kada će se sve to moći vratiti nazad. Sad je potrebna opsežna obnova i tornja i same kape, bit će puno posla i kad se sve napravi i obnovi tada će se moći novi obnovljeni križ zajedno s jabukom staviti gore. Skidanje je išlo po planu, a nadam se da ćemo ga uskoro vratiti nazad. Ovaj križ je postavljen 9. srpnja 1794. godine, ono što smo i očekivali tako je i bilo podno jabuke nalazio se svitak koji je unutar bakrene posude, omotan u papir i sam svitak zapečaćen je u staklenoj posudi, radi o spisu pisanom kaligrafijom što točno piše još ne znamo, jer on će biti otvoren u posebnim uvjetima. Ali vjerujem da piše stanje u Austro-ugarskoj, tko je bio car, tko je primjerice bio gradonačelnik, papa i biskup, tko su majstori koji su radili na izgradnji samog tornja kao i svi oni koji su sudjelovali u izgradnji darovima i novčanim sredstvima. Možda svašta piše, možda ima i novca unutra, vidjet ćemo”, rekao je fra Mate Bašić.(KAportal)

Posljednje objavljeno

Amerikanci cijepili 75 milijuna ljudi, objavljeno koliko njih je dobilo Covid, a koliko umrlo

OgPortal

Merkel branila izmjenu zakona koji saveznoj vladi daje veće ovlasti u pandemiji

OgPortal

Ericsson Nikola Tesla i IN2 demantiraju Ministarstvo: ‘Nismo radili web stranicu Cijepise‘

OgPortal

Zbog izjava na N1, Kerum pozvan na razgovor u policiju

OgPortal

Inicijativa učiteljica OŠ Ivane Brlić Mažuranić – predavanje o robotima i umjetnoj inteligenciji

OgPortal

Nacionalni stožer: U protekla 24 sata zabilježeno 2.698 novih slučajeva, preminule 44 osobe

OgPortal