Aktualno Županija

Možemo upozorili na manjak obiteljskih liječnika u Karlovcu, Draženka Polović pozvala sve da se suprotstave cijepljenju preko reda

– Afera tajnog cijepljenja privilegiranih, moćnih, bogatih, povlaštenih članova HDZ-a pokazala je da su građani drugog reda u ovom gradu svi oni koji toj strukturi, toj organizaciji ne pripadaju. Oni nisu samo privilegirani pri zapošljavanju, napredovanju, čak izgradnji infrastrukture jer neke ceste, mostovi… dolaze prije do nekih građana ovoga grada nego do drugih, već je sad sasvim izvjesno da oni imaju i veće šanse za preživljavanje od ostalih građana. Doista je sramotno da postoje liječnici, od Državnog stožera do karlovačke Bolnice, kojima je stranačka iskaznica ispred Hipokratove zakletve. Pozivam liječnike, upravitelje, zdravstvene radnike da se suprotstave takvoj praksi jer to narušava ne samo postulate profesije i struke, nego i ugled svih liječnika koji predano u skladu sa zakonima struke rade, poručila je s današnje pressice Draženka Polović, koordinatorica karlovačkog Možemo.

Na pressici je dr. Vlatka Krizmanić upozorila na manjak liječnika obiteljske medicine: većina ih je pred mirovinom, a mladi nemaju uvjeta za napredovanje i usavršavanje pa se u ordinacijama Doma zdravlja ne zadržavaju dugo.- Trenutno su iz Doma zdravlja samo dvije liječnice specijalistice obiteljske medicine, od 11 ordinacija, a dvije su na specijalizaciji. U Karlovcu su 34 ordinacije obiteljske medicine i većina liječnika će u naredne tri godine otići u mirovinu. Slično je s pedijatrijom i ginekologijom. Ljudima treba pružiti priliku, bilo nas je zainteresiranih za specijalizaciju, ali uglavnom je odgovor bio da nema novca. A može se naći, neke druge županije tako rade, ne treba izmišljati toplu vodu, kazala je Krizmanić.

Jedan od načina, predložila je, jest spajanje šest domova zdravlja u županiji jer tada ne bi trebalo 6 uprava, šest timova administrativnih djelatnika, nezdravstvenog kadra.- Mogli bi i dalje biti na 6 lokacija, ali imati jednog ravnatelja pa uštedjeti 1,5 milijun kuna godišnje, sigurno i više, a to je jedna specijalizacija, mamograf, rendgen aparat… pa proširiti djelatnost, ojačati dom zdravlja i privući mlade liječnike da ostanu jer će biti specijalizacija i dobrih uvjeta rada. Neke druge županije, npr. Istarska, svele su sve na jednu upravu, a daleko su naprednije od nas, predložila je Krizmanić, napomenuvši da karlovačka Bolnica ima oko 1.000 djelatnika pa je tamo dovoljan jedan ravnatelj, dok najveći Dom zdravlja u županiji, onaj u Karlovcu, ima 125 zaposlenih, ostalih pet znatno manje.

Uštedjeti bi se moglo i na naknadama članova upravnih vijeća domova zdravlja, napomenula je Ana Matan.

– Upravna vijeća domova zdravlja imaju po pet članova koji mjesečno dobivaju 700 kuna. Godišnje samo za njihove naknade ode 250.000 kuna. U četiri godine to je milijun kuna, rekla je Matan. (KAportal)