Aktualno OG sada Ogulin

Pristigla i druga pošiljka spremnika za otpad

U Ogulin je pristigla druga pošiljka spremnika za odvojeno prikupljanje otpada.

Ukupna vrijednost spremnika iznosi 2 milijuna kuna, doznajemo iz gradske uprave.  Financira ih Europska unija putem EU fondova u udjelu 85% iznosa, dok preostalih 15% plaća Grad Ogulin.

Za građane će spremnici biti besplatni. Sveukupno će biti nabavljeno i isporučeno 9.000 spremnika, od toga 8.000 onih od 120 litara i još oko 1.000 komada različitih zapremina, velikih kontejnera i manjih posuda od 80 litara.

Javnu nabavu za spremnike proveo je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) i to za sve gradove i općine koji su se, kao i Ogulin, prijavili na projekt.

Grad Ogulin se još 2018. godine prijavio na projekt. Nažalost, Fond je, zbog manjkave dokumentacije i promjena u upravi ove državne agencije, više puta ponavljao postupak javne nabave, zbog čega isporuka spremnika građanima već sada kasni više od dvije godine.

Ovo je druga pošiljka spremnika dostavljena gradu Ogulinu. Prva je dostavljena u veljači prošle godine. Grad Ogulin će građanima podijeliti spremnike nakon što pristigne posljednja pošiljka od dobavljača. Kada će to biti trenutno se ne zna.

Podsjećamo, što se sustava za zbrinjavanja otpada na području Ogulina tiče, u ponedjeljak je otvoreno reciklažno dvorište vrijedno 2,3 milijuna kuna.

Prije nekoliko dana potpisan je ugovor za prvu fazu sanacije odlagališta Sodol vrijedan 1,4 milijuna kuna. Kompletna sanacija Sodola će koštati 13,5 milijuna kuna.

Za izgradnju sortirnice, koja će koštati 15,5 milijuna kuna, uskoro će biti otvoren natječaj za odabir izvoditelja.

Što se kompostane tiče, upravo je dovršen postupak prijenosa vlasništva nad zemljištem s države na grad. Slijedi priprema dokumentacije za postupak javne nabave. Procijenjena vrijednost kompostane iznosi 26 milijuna kuna.

Stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o. je prijavilo na EU natječaj nabavu još jednog kamiona za odvojeno prikupljanje otpada. Vrijednost kamiona iznosi oko 1,1 milijuna kuna.

Time ukupno dolazimo do iznosa od preko 60 milijuna kuna koliko će koštati sustav za zbrinjavanje otpada u Ogulinu.

Srećom, ovaj trošak neće snositi građani Ogulina, s obzirom da su svi projekti prijavljeni za sufinanciranje iz EU ili nacionalnih fondova i tek manjim dijelom se financiraju iz proračuna Ogulina.