Aktualno Županija

Završni obračun turističke 2020. godine – Karlovac i Lika najprivlačniji domaćim turistima, stranih posjetitelja zbog pandemije rekordno malo

Pandemija koronavirusa drastično je utjecala na turističku 2020. godinu. Završni podaci na državnoj razini, pokazuju kako u konačnici Hrvatska nije bila niti blizu željenih 70% turističkog prometa, a nije dosegnuta ni skromnije postavljena ljestvica od 50%. Našu je zemlju tako posjetilo jedva 32% turista u odnosu na godinu ranije, a ostvareno je 42% noćenja.

Nešto su bolji rezultati u kategoriji domaćih turista, a turistička regija Karlovac – Lika u ovom segmentu može čak biti i zadovoljna. Štoviše, prezadovoljna ako uzmemo u obzir pandemiju. Naime, Karlovačka županija ostvarila je 92% dolazaka i 94% noćenja domaćih turista u odnosu na 2019. godinu, što je izvanredan rezultat ako se ubroji činjenica da u dijelu ožujka i tijekom cijelog travnja turizma uopće nije bilo zbog potpunog lockdowna, a slično se ponovilo i u dijelu prosinca. Dakle – s otprilike 10 mjeseci turističkog prometa postignuti su rezultati gotovo ravni cijeloj 2019. godini. Bolje rezultate ima samo Ličko – senjska županija koja je dosegnula 98% dolazaka, dok su sve ostale županije daleko ispod.Suprotna je situacija sa stranim gostima kojih je očekivano bilo puno manje u cijeloj Hrvatskoj i znatno su se manje zadržavali u usputnim destinacijama, što je najviše pogodilo upravo središnju Hrvatsku. Karlovačka županija tako je imala samo 21% dolazaka stranih turista u odnosu na 2019. godinu i otprilike jednako toliko noćenja pa je pri samom dnu ljestvice, na kojem su iza nje dvije inače zvučne turističke destinacije – Grad Zagreb i na samom dnu Dubrovačko – neretvanska županija.

Dolasci stranih turista i ove će godine ponajviše ovisiti o razvoju situacije s pandemijom, a Karlovačka županija morat će se definitivno još jače nametnuti domaćim turistima. Prvi ovogodišnji rezultati su ohrabrujući unatoč teškoj situaciji s pandemijom i potresom. – U siječnju i veljači imali smo 5% manje turističkih dolazaka nego lani, ali smo ostvarili 9% više noćenja. Sve je više vikend noćenja, a unatoč teškoj situaciji raste broj smještajnih kapaciteta, ističe direktor Turističke zajednice Karlovačke županije Željko Fanjak.(KAportal)