Aktualno Županija

Hoće li večeras pasti dogovor oporbe o zajedničkom kandidatu za gradonačelnika Karlovca? Sve opcije su otvorene pa i ona da dogovora – neće biti

oporba karlovac

Odgovor bi mogli dobiti već večeras kad će se, kako neslužbeno doznaje KAportal, dogoditi sastanak predstavnika NL Naš Karlovac, Možemo, SDP-a i Nove ljevice upravo s tom temom

Osim one koju je istaknuo aktualni gradonačelnik, HDZ-ov Damir Mandić, još nema niti jedne službene kandidature u izbornoj utrci za čelno mjesto u karlovačkoj gradskoj upravi, “vruću” fotelju gradonačelnika Karlovca.

Kao što je KAportal već pisao, ambicije na izborima ne kriju Nova ljevica i Možemo koji već čine koalicijski blok, Nezavisna lista Naš Karlovac Davora Petračića, ProbudiKA, Živi zid, Domovinski pokret, Most, HNS, HSS i Reformisti, a čak je moguće i pojavljivanje još neke lokalne struje kao grupe birača, opcije, platforme i nekog HSP-a.
No glavno je pitanje hoćemo li imati poplavu kandidata za gradonačelnika s lijeva na desno koji će tako samo utrti put HDZ-ovom Mandiću u lovu na drugi mandat, ili će više, posebno ovih progresivnijh i “progradskih” opcija, naći zajednički jezik i iznjedriti zajedničkog kandidata koji zaista i može ugroziti Mandića i prekinuti HDZ-ov 16-godišnji kontinuitet na čelu karlovačke gradske administracije.

Odgovor bi mogli dobiti već večeras kad će se, kako neslužbeno doznaje KAportal, dogoditi sastanak predstavnika NL Naš Karlovac, Možemo, SDP-a i Nove ljevice upravo s tom temom – idu li svi zajedno s jednim kandidatom za gradonačelnika i jednim za zamjenika ili svatko za sebe, pa da onda u eventualnom drugom krugu izbora onaj tko bude bolji traži svoju šansu uz podršku svih ostalih. Dogovor će utoliko biti teže postići i zbog jedne nove izborne okolnosti, a to je da više nema dva kandidata za zamjenika gradonačelnika nego samo jedan, pa ima i manje mjesta za pregovore u koalicijskoj podjeli kolača.
Od imena za zajedničkog kandidata za gradonačelnika u igri su Dragica Malović (SDP), Davor Petračić (Naš Karlovac), Draženka Polović i Ana Matan (Možemo) i Dimitrije Birač (Nova ljevica). U kuloarima se pak spominje da je što se tiče Možemo Draženka Polović ipak izgledniji izbor, no to još nije odlučeno. U SDP-u su, podsjetimo, već rekli da ne moraju imati svog stranačkog kandidata za gradonačelnika, odnosno u ovom slučaju kandidatkinju ako se postigne kvalitetan dogovor, a zanimljivo je i mišljenje Ane Matan koja je u intervjuu za Aktiviraj Karlovac rekla da u Možemu nisu baš “oduševljeni Petračićem i Biračem”.

  • Razmatrali smo podršku nezavisnom kandidatu Davoru Petračiću. Vrlo smo oprezni u tome da ga odlučimo podržati. Tu mogućnost nismo odbacili, mada su šanse vrlo male za to. U koaliciji smo s Novom ljevicom pa smo razmatrali opciju da Dimitrije Birač bude kandidat za gradonačelnika, ali smo i tu skeptični. Nismo baš oduševljeni kandidatima, rekla je Ana Matan za Aktiviraj.

Davor Petračić je prije četiri godine već bio u političkom ringu drugog kruga izbora za gradonačelnika, te od Mandića izgubio za 1.210 glasova. S obzirom da praktički nije imao izbornu kampanju, bez podrške ostalih osim one “mlake” SDP-a, ovu bitku nije ni mogao dobiti, pa je ostao gorak okus poraza ali i pretpostavka da je mogao pobijediti Mandića da su svi stali uz njega.

No sad su okolnosti ipak drugačije, Petračić tvrdi da je spreman biti zajednički kandidat oporbe, ali je i svjestan da je posao koji treba obaviti kao kandidat još teži. Mandić ide na drugi mandat s pozicije gradonačelnika i već si uvelike radi kampanju.

Zaključak je jednostavan, ako dođe do dogovora i ako večeras ili narednih dana bude odlučeno o zajedničkom kandidatu oporbe, svi drugi će morati igrati na tu kartu bez fige u džepu, no onda bi se “oduševljenja” ipak trebala zadržati za sebe. (kaportal.hr)

Posljednje objavljeno

Rad pedijatrijske ordinacije u jednoj smjeni

OgPortal

Zoran Mamić: Podnio sam zahtjev za odsluženjem kazne u Bosni i Hercegovini!

OgPortal

Apel ravnateljice Doma zdravlja Zlate Kurelac

OgPortal

Žena i muškarac s Krka ostali bez više od milijun kuna, policija: ‘Ovo su najčešće online prevare‘

OgPortal

Tomislav Boljar (HSS) i Katarina Srakočić (SDP) traže povjerenje Dugorešana za još jedan mandat: Nastavljamo kadi smo stali

OgPortal

Došli na cijepljenje na Velesajam, dočekalo ih neugodno iznenađenje: ‘Netko za ovo treba odgovarati!‘

OgPortal