Aktualno OG sada Ogulin

Sastanak gradonačelnika Domitrovića s predstavnicama Foruma slovenskih kultura

Grad Ogulin su posjetile su  Andreja Rihter i Mateja Jančar iz Foruma slavenskih kultura.

Cilj njihova posjeta bili su sastanci održani s gradonačelnikom Ogulina Daliborom Domitrovićem i ravnateljicom Ivanine kuće bajke Tihanom Turković, vezani za novu europsku kulturnu rutu pod nazivom Ruta spisateljica (eng. Women Writers Route – WWR) pri Institutu za kulturne rute Vijeća Europe.

Zbog formiranja i certificiranja WWR rute, osnovana je i udruga Žene spisateljice kojoj su pristupili i Grad Ogulin i Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke. Ivanina kuća bajke ujedno je i nacionalni koordinator za implementaciju ove Rute u Hrvatskoj.

Cilj ove udruge, ali i Rute spisateljica, jesu povećanje vidljivosti spisateljica i njihovog doprinosa europskoj kulturi, povijesti ljudskih prava i demokracije te predstavljanje njihovih života i djela publici. Cilj je i proširiti profesionalno, kulturno i turističko istraživanje doprinosa tih spisateljica u kontekstu europske povijesti, identiteta i vrijednosti te poticati konstruktivnu misao, javnu raspravu i ojačati demokratsku praksu. Unutar hrvatskog dijela rute predstavit će se spisateljice Marija Jurić Zagorka i Ivana Brlić Mažuranić.

Nakon  sastanka,  gošće iz Slovenije imale su priliku razgledati prirodne ljepote koje su nadahnule i našu Ivanu Brlić Mažuranić, ali i posjetiti Ivaninu kuću bajke koja je inspirirana upravo njenim likom i djelom.