Aktualno Županija

Suđenje optuženim bankarima nakon dva desetljeća bliži se nevjerojatnom epilogu – zastari!

Presudom samo osam dana prije nastupa apsolutne zastare, i nakon što je spis lutao i uglavnom se gubio po sudskim ladicama 19 godina, 11 mjeseci i 23 dana, bivše čelnike Karlovačke banke Miju Bursića, Sandu Cvitešić i Danka Seitera te poduzetnika Zdravka Pašalića sutkinja Županijskoga suda u Karlovcu Elma Kaleb Mamić osudila je u lipnju 2019. na tri godine zatvora zbog gospodarskog kriminala.

U jednom je danu provela cijeli dokazni postupak i izrekla presudu, sve u njihovoj odsutnosti i nakon njihova upornog eskiviranja da dokažu svoju nevinost – unaprijed znajući da takva presuda pada na Vrhovnom sudu, ali i pomiče zastarni rok za nove dvije godine.

Presuda je na Vrhovnom sudu doista pala, predmet je vraćen u Karlovac na ponovno suđenje, ali presuda nije donesena do danas pa predmet polako ide prema – zastari u lipnju ove godine.
Dopuna vještačenja
Presuda Elme Kaleb Mamić na Vrhovni je sud otpremljena 10. rujna 2019., a rješenje kojim je Vrhovni sud ukida vraćeno je u Karlovac 14. studenoga iste godine. Zaprima ga sudac Leon Kovačić za četiri dana, a prvo ročište zakazuje pet mjeseci poslije, 23. ožujka 2020.

No, zbog pandemije se rasprave ne održavaju do lipnja pa je tako potrošena prva od dvije godine “kupljenog vremena”. Otad je održano 14 ročišta, a 11 ih je otkazano. Sljedeće se treba održati 24. ožujka i na njemu bi se trebala održati dopuna vještačenja bankarske struke.

Vještakinja Marta Anđel trebala bi sudskom vijeću dati mišljenje je li iznos od 13,4 milijuna kuna, koji su članovi Uprave KABE otpisali Pašalićevoj tvrtki, štetio poslovanju te banke.

Na Županijskom sudu u Karlovcu kažu da se očekuje donošenje presude na vrijeme kako bi se izbjegla zastara. – Temeljem iskaza saslušanih svjedoka na raspravi pojavila se potreba da vještakinja dopuni nalaz i mišljenje o okolnosti bi li neotpisivanje kredita od strane banke utjecalo na financijsku stabilnost KABE – rekao je sudac Leon Kovačić.

Porazna kronologija
Za tri mjeseca vidjet ćemo kako će završiti ovaj predmet, no već i njegova kronologija porazna je za pravosuđe. Tužiteljstvo tereti Bursića, Cvitešić i Seitera da su Pašaliću u pet navrata odobrili gotovo 29 milijuna kuna kredita. U trenutku kad je Zdravko Pašalić (brat Ivića Pašalića, op. a.) vratio tek oko dva milijuna kuna, KABA mu je otpisala 50% ostalih potraživanja – 13,436,209,02 kune.

Istraga protiv osumnjičenika pokrenuta je tek 2009., a dvije godine poslije, 29. travnja 2011., podiže se optužnica. Prva sjednica optužnog vijeća održala se tek u veljači 2016. Zatim duže od dvije godine traje zavrzlama oko potvrđivanja optužnice. Županijski sud u Karlovcu stalno je rušio optužnicu, vraćao je u istragu pa i obustavljao postupak, ali je Vrhovni sud uvažavao žalbe tužiteljstva, a na kraju je i sam odlučio potvrditi optužnicu.

Vrhovni sud: Karlovački sud krivo tvrdio da nema kaznenog djela
Vrhovni sud je u obrazloženju svoje odluke o potvrdi optužnice naveo da je pogrešan zaključak suda u Karlovcu kako nema elemenata kaznenog djela u ovom predmetu, odnosno da su se “preuranjeno i u fazi kada to nije dopušteno, upustili u analizu i ocjenu prikupljenih dokaza”, argumentirajući to knjigovodstvenim vještačenjima iz kojih je vidljivo da banka u ovom slučaju nije postupala na uobičajeni način jer njezina osiguranja nisu bila dovoljna za odobrene iznose i njihov siguran povrat, a nisu čak uknjižili založno pravo na nekretninu u vlasništvu korisnika kredita. (jutarnji.hr)